Bireysel yatırımcının finansal risk algısı üzerine bir araştırma
An investigation of individual investor's financial risk perception
  1. Tez No: 410314
  2. Yazar: ÇAĞATAY ORÇUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA TANER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Yatırımcı, Yatırımcı Psikolojisi, Finansal Risk Algısı, Kişilik, Individual Investor, Investor Psychology, Financial Risk Perception, Personality
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bireyleri rasyonel olarak kabul eden geleneksel finans teorilerinin, finansal piyasalarda yer alan bireysel yatırımcıların verdikleri kararları açıklamada yetersiz kalması,“Davranışsal Finans”kavramının ortaya çıkmasını sağlamıştır. Davranışsal finans başlığı altında gerçekleştirilen çalışmalar, bireysel yatırımcıların irrasyonel davranışlar sergilediklerini ortaya koymaktadır. Yatırımcıların irrasyonel karar mekanizmalarını etkileyen en önemli faktör,“finansal risk algısıdır”. Bu kapsamda çalışmanın amacı;“bireysel yatırımcıların finansal risk algılarına göre gruplandırılması ve bu risk gruplarının kişilik özellikleri, demografik faktörler ve bilişsel ve duygusal yanılgılara göre farklılıklarının analiz edilmesidir.”Çalışmanın amacı doğrultusunda, İzmir ilinde ikamet eden 804 bireysel yatırımcıya anket uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda, bireysel yatırımcıların finansal risk algılarının, kişilik özellikleri, bilişsel ve duygusal yanılgılar ve demografik faktörlere göre farklılaştığı bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The inadequacy in explaining the decisions of individual investors in the financial markets by the Traditional Finance Theory, that assumes individuals as rational, has led the emergence of“Behavioural Finance”concept. The studies under the title of behavioural finance provide evidence that individual investors are irrational. The most important factor that affects investors' irrational decision mechanisms is the“financial risk perception”. In this context, the aim of this study is to group individual investors in accordance with their financial risk perception and to analyse the differences of risk groups on personality, demographic factors and cognitive and emotional biases. In line with the purpose of the study, 804 individual investors residing in Izmir have surveyed. As a result of findings from the data analysis, it is found that risk perception of individual investors differs in terms of personality, cognitive and emotional biases and demographic factors.