Impact of paternalism, nepotism and fatalism values on recruitment and selection practices in Turkish context
Türkiye bağlamında babacanlık, kayırmacılık ve kadercilik değerlerinin seçme ve yerleştirme uygulamalarına etkisi
- Tez No: 410313
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR NECZAN ÖZMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Babacanlık, Kayırmacılık, Kadercilik, İşe Alma ve Seçme Uygulamaları, Algılanan Adalet, Paternalism, Nepotism, Fatalism, Recruitment and Selection Practices, Perceived Fairness
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Daha önce yapılmış çalışmalarda, işe alım uygulamaları ve kültürel değerlerin etkisi değerlendirilmeksizin, genel olarak seçme uygulamalarının algılanan adalete vediğer örgütsel çıktılara etkileri üzerinde durulduğu görülürken, bu çalışmada kültürel değerlerin işe alim ve seçme uygulamaları ile algılanan adalet arasındaki ilişkilere olan etkisi üzerinde durulmuştur. Algılanan adalet ve kültürel değerlerin bu ilişkideki rolü henüz ortaya açıkca konulmamış olsa da, bazı ülkelerde kayırmacılık, babacanlık, kadercilik değerlerinin yüksek oranda göruldügü düşünüldüğünde, algılanan adalet ve kültürel değerlerin bu ilişkiler üzerine olan etkisi daha çok önem kazanmaktadır. Özellikle Türkiye bağlamı analiz edildiğinde, kültürel değerler işe alım, seçme uygulamaları ve algılanan adalet arasindaki ilişki üzerine çalışılmasını daha önemli kılmaktadır. Yapılan çalışma Türkiye'de tercih edilen işe alım ve seçme süreçlerinde kullanılan methodları ve Türkiye'de yaygın olarak görülen kültürel değerlere odaklanarak bu değerlerin işe alım ve seçme uygulamaları ile algılanan adalet arasındaki ilişkiye etkisini araştırmayı ve kavramsal bir model geliştirmeyi amaçlamıştır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda, kültürel değerler olarak babacanlık, kayırmacılık ve kadercilik ele alınmıştır. Söz konusu değerlerin daha önce bu bağlamda araştırılmamış olması çalışmanın özgünlüğü açısından değerlendirilebilir. Çalışmanın hipotezleri test etmek için 424 çalışandan veri toplanmıştır. Çalışma modelinin faktör yapısı AMOS kullanılarak desteklendikten sonra, hipotezler regresyon analizi ile test edilmiştir. Çalışmanın sonuçları işe alma ve seçme süreçlerinin algılanan adalet üzerinde etkisi olduğunu ve bu etkide kültürel değerlerin düzenleyici rolü olduğunu göstermiştir. Babacanlık ve kadercilik işe alma ve seçme süreçleri ile algılanan adalet arasındaki ilişkide düzenleyici rolü olan değerler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study was focused on the effects of cultural values on the relationship between, recruitment, selection practices and perceived fairness where previous studies were mainly focused only on the effect of selection practices on perceived fairness and other organizational outcomes without considering recruitment practices and the role of culture. Studies which also considered the culture are found to be covering only some of the values such as individualism, collectivism and power distance. Perceived fairness and the role of cultural values on this relationship were not addressed clearly yet but considering some countries have high nepotism, paternalism and fatalism values, perceived fairness and how these cultural values affect this relationship is sensitive. Specifically, when Turkish context is analyzed cultural values make the relationship between recruitment, selection and perceived fairness more salient to study. The study aimed to investigate the recruitment and selection methods preferred in Turkey and by focusing on the cultural values which are assumed to be pervasive in Turkey it is also aimed to investigate the roles of these values on the relationship between recruitment and selection practices and perceived fairness, and to develop a conceptual model. With regards to the aims of the study, paternalism, nepotism and fatalism are analyzed as the cultural values. Since, the aforementioned values are not investigated in this context, it shows the originality of the research study. To test the hypotheses, data is collected from 424 employees. After confirming the factor structure of the model using AMOS, hypotheses are tested through regression analyses. The results of the study showed that both recruitment and selection practices have effects on perceived fairness and these effects are moderated by cultural values. Nepotism and fatalism are found to be the values which are moderating the relationship between recruitment and selection practices and perceived fairness.