Hz. Peygamber Döneminde şehitlik
During the martyrdom of the Hz.Prophet
  1. Tez No: 410323
  2. Yazar: MUHAMMET SİNAN ŞENGÜLLENDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHSİN KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şehid, Kur'an ve Hadis-i Şeriflerde Şehidlik, Şehid Sahabeler ve Şehit Aileleri, Martyr, Qur'an and the Hadith Sharif Martyrdom, Companions Martyr and Families of Martyrs
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Şehitlik konusunun İslam Tarihinde, özellikle de günümüz dünyasında önemli bir yeri olduğu bilinmektedir. Kur'an-ı Kerim birçok ayetlerle şehitliğin faziletlerini ortaya koyarken, Hz. Peygamber de ilgili hadis-i şeriflerde bu konu üzerinde durmuş, şehitliğin çeşitlerini, şartlarını, dünyada ve âhirette kazandırdıklarını ayrıca kimlerin hangi durumlarda şehit sayılabileceğini detaylı bir şekilde açıklamıştır. Hz. Peygamber dönemi şehit algısı ve bu dönem şehitleri çalışmamızın ana konusunu oluşturmaktadır. Bu kapsamda Hz. Muhammed'in (s.a.s.) Peygamberlik döneminin on üç yıllık Mekke bölümünde iki sahabe, on yıllık Medine bölümünde ise yüz yetmiş dört olmak üzere toplam yüz yetmiş altı sahabenin şehit edildiği bilinmektedir. Bir Peygamber olarak Hz. Muhammed (s.a.s.) toplumun her kesimini kucaklamış, korumuş ve gözetmiştir. Bu kesimler içerisinde özellikle şehit aile ve çocuklarına özel ilgi göstermiş, psikolojik destek sağlamış, elinden gelen maddî ve manevî yardımı esirgememiştir. Duruma göre, bazen muhtaç olanları doğrudan himâyesi altına almış, bazen onların kederlerine gözyaşlarıyla ortak olmuş, bazen de şehitlerin ahiretteki yüksek payelerini hatırlatarak geride kalan yakınlarını teselli etmiştir.
Özet (Çeviri)
It is known that the issue of martyrdom in Islam has an important place in today's world. While The Holy Quran was explaining the virtues of martyrdom with a lot of verses, Hz. Prophet stood on this subject in many of his hadiths and explained in a detailed way the martyrdom of the types, conditions, the things they brought in the world and in the hereafter and also who could be martyred in which situation. Hz. Prophet era martyrs perception and the martyrs of this time build the main theme of our work. In this context, it is known that totally 176 companions, 2 in twelve-year-old Mecca part and 174 in ten-year-old part of Medina part of Hz.Muhammad's prophecy period, were martyred. As a prophet, Hz.Muhammad hugged, guarded and looked out for all parts of the society. Within these parts,he devoted close attention and supplied psychological support to especially martyr's family and children and he didn't deny moral and material support to them.Depending on the circumstances, he sometimes put the ones that were in need under protection directly,sometimes shared their sorrow with his tears and sometimes consoled the martyr's relatives back by reminding the high honour of them in the afterlife.