Bulut bilişim ve etkileri
Cloud computing and effects
  1. Tez No: 410324
  2. Yazar: KUTAY BATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAAN YARALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, İşletme, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: YBSBULUT, Bulut Bilişim, Program Havuzu, YBSBULUT, Cloud Computing, Program Archive
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bilgisayarlar güncel hayatın en değerli parçalarındandır. İnsanların başından ayrılamadığı ve birçok gündelik işlerini yapmalarına olanak tanıyan bilgisayarlar, bilişim teknolojilerinin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Özellikle son yıllarda meydana gelen gelişmeler ve internet kullanımının kolaylaşması, bilişim teknolojilerinin gelişmesini ve kullanılmasını büyük oranda arttırmıştır. Tüm Dünya üzerinde bu teknolojiler hızla yayılarak büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bulut bilişim ise bilişim teknolojilerinin en değerli parçalarından biridir. Bulut bilişim aslında insanların farkında olmadan kullandığı bir hizmet yapısıdır. Temel mantığı, kullanılan bilişim aygıtları arasında bir platform üzerinden bilgi paylaşımını yüksek hızla sağlamaktır. Farklı farklı hizmet modelleri ve dağıtım modelleri mevcuttur. YBSBULUT bir bulut bilişim hizmetidir ve bu tezin ana bölümünü oluşturmaktadır. YBSBULUT, akademik hayatta yaşanan donanım ve yazılım sorunlarına bir alternatif olarak tasarlanmış bir program havuzudur. İlk aşama olarak sadece üniversitelerin YBS bölümlerinde başlatılması planlanmıştır. Daha sonrasında ise tüm üniversiteler çapında akademik kimliklerle erişim sağlanarak bu programların kullanılması hedeflenmiştir. YBSBULUT platformunda şu aşamada sadece Dokuz Eylül Üniversitesi YBS bölümü altında 7 adet program bulunmaktadır. Bu programlar açık kaynak kodludur ve ücretsizdir. Web tarayıcı üzerinden herhangi bir kurulum yapmadan YBSBULUT üzerinde çalışmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Computers are the most valuable machines of daily life. The computers, that doesn't allow people to leave them and also being useful for many of the daily job, constitutes a large part of the information technologies. Especially in recent years it occurred to facilitate the development and use of internet, has increased greatly in the development and use of information technology. These technologies spread rapidly all over the world, with great amenities. Cloud computing is one of the most valuable pieces of information technologies. Cloud computing is a service structure which used by people without realizing it. The basic logic is, used to share information between computing devices via a platform which provides high speed. It has different kinds of service models and deployment models are available. YBSBULUT is a cloud computing service and it's the main part of this master thesis. YBSBULUT is a program archive that is designed as an alternative to academic life's hardware and software problems. As a first step it is only planned to be launched in MIS departments of universities. Afterwards, by accessing with the university's academic ID's it is intended for use across all universities to these programs. At this stage in the YBSBULUT platform there are only 7 programs which is uploaded by Dokuz Eylul University MIS Department. These programs are open sourced and free use. It is possible to work on YBSBULUT, without any setup via web browsers.