A portrayal of the south in F. Scott Fitzgerald's short stories: From nostalgic idealism to critical skepticism
F.Scott Fitzgerald'ın kısa hikâyelerinde güneyin temsili: Nostaljik idealizmden eleştirel şüpheciliğe
  1. Tez No: 410322
  2. Yazar: DAMLA TANINMIŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ÇOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: F. Scott Fitzgerald, Zelda Sayre, Güney, Kuzey, Kısa Hikaye, Otobiyografik Kurgu, Caz Çağı, F. Scott Fitzgerald, Zelda Sayre, Autobiografiction, South, North, Short Story, Jazz Age
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Her dönemin kültürü ve ruhunu yakalayan ve diğer önde gelen eserlerin çıkmasına kaynak olan edebi içeriği belirleyen başlıca bir yazarı vardır. 1920ler için ise bu, parıltısını ve büyüsünü tanımladığı“Caz Çağı”terimini türeten bir“sosyal tarihçi”olan Francis Scott Fitzgerald'dır. Fitzgerald kişisel deneyimleriyle kendi neslini temsil etmiştir; karakterleri neslinin sembolleri ve Amerikan kültürünün yansıması haline gelmiştir. Yine de, Fitzgerald'ı sadece Caz Çağının bir temsilcisi olarak hatırlamak onun içeriği yoğun, Eski Güney ve oranın ölmekte olan geleneklerine karşı ilgisini yansıtan diğer hikâyelerine haksızlık yapmak olacaktır. Kuzeyli ve yeni nesil bir yazar olmasına rağmen, Fitzgerald'a göre güney, anılarında özel bir anlama ve yere sahiptir. Oraya duyduğu büyük ilgisi, güneyi şairane ve aristokratik olarak görmesi kaybolup giden nazik niteliklerin yaşattığı nostaljiden kaynaklanır. Böylelikle, romantik güneyin yeni dünya dinamikleri karşısında yok oluşu Amerikan toplumsal değerlerinin çöküşünü ileri taşımıştır ve iyileşmesi için hiçbir umut olmadığına inandığından dolayı, güney bir zamanlar Fitzgerald'ın öngördüğü gibi iyileştirici bir güç olamayacaktır. Bu yüzden, kısa hikâyelerinde güney bölgesini ele alışı da değişmiş ve bir zamanların şairane ve iyimser yazarı; Caz Çağının tatsız ve kuşkucu sosyal tarihçisine dönüşmüştür. İlk hikâyesinden sonuncusuna kadar, Fitzgerald'ın değerlendirme ve duygularını, gerçek hayat deneyimlerine, hislerine ve hayatındaki başlıca insanlara dayanan kısa hikâyeleri ortaya çıkarır. Bu tez Fitzgerald'ın; tabiatından güzellerine ve süvarilerine, etkili güzelliğinden kademeli bozulma ve çöküşüne; güneyi ve güneyin temsil ettiklerini yansıtmasını ayrıntılı bir biçimde incelemeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Each decade has a major author who captures the culture and spirit of the era and sets the literary context from which other prominent works emerge. For the 1920's it was Francis Scott Fitzgerald, the“social historian”of the“Jazz Age,”a term Fitzgerald himself coined to describe the glitz and glamour of the Roaring 20s. Fitzgerald epitomized his generation with personal experiences; his characters became symbols of his generation and facet of American culture. Nevertheless, to remember Fitzgerald only as a spokesman of the Jazz Age would be to do injustice to many of his insightful other stories that reflect his keen interest in the Old South and its dying traditions. Despite being a Northern and a new generation writer, for Fitzgerald the south had a special meaning and place in his memory. His fascination with the South is due to nostalgia; gracious assets that are gone with the wind as he regarded the South as romantic and aristocratic. And thus, the loss of the romantic South in the face of new world ideals furthered the decay of American societal values and since he believed there was no hope for its betterment, the South could no longer become the redeeming force Fitzgerald once envisioned. So, his treatment of the Southern region in his short stories also changed and the once romantic and optimistic writer of the turn of the century turned into the very bitter and cynical social historian of the Jazz Age. From the very first to the last, his short stories that are based on his real life experiences, feelings, and the prominent people in his life manifest his assessments and sentiments, and in this dissertation, I aim to scrutinize his reflection of the South and what South represents, from its landscape to its belles and cavaliers, from its eloquent beauty to its gradual deterioration and devastation.