The relationship of lovemarks with brand experience and brand equity
Aşk markalarının marka deneyimi ve marka sermayesi ile ilişkisi
  1. Tez No: 410325
  2. Yazar: GÖZDE BAYCUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL BAYRAKTAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Aşk Markası, Marka Deneyimi, Marka Sermayesi, Marka Aşkı, Brand, Lovemarks, Brand Experience, Brand Equity, Brand Love
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Markalar, günümüz dünyasında işletmelerin sahip olduğu en değerli varlıklarıdır. İşletme sahiplerinin yanı sıra, pazarlama araştırmacıları da nasıl yüksek bilinirlik, kalite algısı, pozitif marka çağrışımları ve sadık müşterilere sahip güçlü markalar yaratılabileceğine odaklanmış durumdadır. Markalar bu hedeflere ulaşmak için, müşterilerin saygısını kazanmakla birlikte, müşterileriyle arasında aşka benzer güçlü duygusal bağlar kurmalıdır. Yüksek seviyede saygı ve aşk, markaları“aşk markaları”na dönüştürür. Müşterilerin saygı ve aşkını kazanmayı hedefleyen markalar, onlar için pozitif ve benzersiz deneyimler yaratmaya yoğunlaşmalıdır. Bu çalışmanın amacı, aşk markaları, marka deneyimi ve marka sermayesi arasındaki ilişkileri ve bu değişkenlerin boyutlarını ve boyutlarının ilişkilerini anlamaktır. Veriler, çevrimiçi anket yoluyla 388 katılımcıdan oluşan bir örneklemden toplanmıştır. Aşk markaları, marka deneyimi ve marka sermayesi arasındaki ilişkileri inceleyen kavramsal model, Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) kullanılarak test edilmiştir. Sonrasında, bu değişkenlerin boyutları arasındaki ilşkilerin korelasyonları da ayrıca hesaplanmıştır Beklenildiği gibi, aşk markaları ve marka deneyiminin arasında pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Aşk markaları ayrca marka sermayesiyle de pozitif ve güçlü bir şekilde ilişkilidir. Veriler marka deneyimi ve marka sermayesinin de pozitif bir ilişkisi olduğunu desteklemiştir. Değişkenlerin boyutlarından marka aşkı ve duyusal deneyimler, marka aşkı ve duygusal deneyimler, marka saygısı ve entellektüel deneyimler, marka saygısı ve davranışsal deneyimler, marka aşkı ve marka bilinirliği, marka saygısı ve marka bilinirliği, marka aşkı ve marka çağrışımları, marka aşkı ve marka sadakati, marka saygısı ve marka sadakati arasında pozitif, anlamlı ilişkiler olduğu doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Brands are the most valuable assets of businesses in today's world. Marketing researchers as well as business owners focus on how to create strong brands with high familiarity, positive associations, high perceived quality and loyal customers. In order to achieve these goals, brands need to establish strong emotional, love-like bonds with their customers, moreover they must be respected. High respect and love by customers convert brands into“lovemarks”. Brands that aim to be loved and respected should concentrate on creating positive and unique brand experiences. The purpose of the current study is to understand the relationship among lovemarks, brand experience and brand equity, their dimensions and exploring the associations among their dimensions. Data were collected through an online survey and a snowball sample of 388 respondents. Structural Equation Model (SEM) was used to test the conceptual model which examines the relationship among brand experience, lovemarks and brand equity. Secondly, correlations among dimensions were calculated. As expected, lovemarks had a positive significant association with brand experiences. Lovemarks were positively and strongly associated with brand equity as well. Findings also supported that brand experience and brand equity had a positive relationship. Among dimensions, there are positive significant relationships between brand love and sensory experiences, brand love and affective experiences, brand respect and intellectual experiences, brand respect and behavioral experiences, brand love and brand awareness, brand respect and brand awareness, brand associations and brand love, brand respect and perceived quality, brand love and brand loyalty, brand respect and brand loyalty.