Friedrich Nietzsche'nin kültür eleştirisinde 'Yaşamın olumlanması' düşüncesi üzerine bir inceleme
An inquiry into the idea of 'Affirmation of life' in Friedrich Nietzsche's critique of culture
  1. Tez No: 410326
  2. Yazar: ŞEYDA BLAUTH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUBİLAY AYSEVENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Nietzsche, Kültür, Olumlama, Eleştiri, Dionizik, Şen Bilim, Yaşam, Nietzsche, Culture, Affirmation, Critique, Dionisian, Gay Science, Life
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kültür kavramı kullanılmaya başlandığı andan itibaren filozoflarca tartışılan bir kavram olmuştur. Günümüzde kültür üzerine yapılan eleştirel tartışmalar büyük oranda Nietzsche'nin düşüncelerinden etkilenmiştir. Nietzsche, Avrupa kültürüne yönelttiği yaşam odaklı kültür eleştirisini düşünce ve yaşam karşıtlığını aşmak üzere konumlandırır. Düşünce ve yaşam arasındaki karşıtlık, düşünürlerin akış içindeki varlığın ardındaki değişmeyenin bilgisine ulaşma çabasında ortaya çıkmış ve bilgeyi hakikat dürtüsü ile yaşamı koruyan yanılgıların çatıştığı bir varlık haline getirmiştir. Nietzsche'nin yozlaşmış olarak gördüğü kültürün dayandığı değerlerin kaynağı, insanın kendisini doğanın ve dünyanın karşısında konumlandırması ve kendi varoluşu da dâhil olmak üzere varoluşun değerlendirmesini yapma hakkını kendinde görmesidir. Böyle bir değerlendirme sonucu kötü ve acı dolu olarak görülen dünyayı yok sayma veya ıslah etme yoluyla yenmeye çalışmak insanın kendi kendisini yenmeye çalışmasından farksızdır. Kendisine ve doğaya karşı silahlanmış insanlardan oluşan modern toplum, yaratıcı insanın ortaya çıkmasının karşısında engel teşkil eder. Bu bağlamda çalışmamızda Nietzsche'nin Avrupa kültürünün yaşamı yadsıyıcı değerlendirme biçimine yönelttiği eleştiri irdelenerek düşünce ve yaşam arasındaki uçurumun aşılacağı yaşamı olumlayan kültürün olanağı tartışılacaktır. Nietzsche'nin bireyde ve kültürde yozlaşmanın aşılması için nihai önerisi, tutkuların kökenine saldırılmaksızın yaşamın Dionizik olarak olumlanmasıdır. Nietzsche'nin kültür eleştirisi“yaşamın olumlanması”düşüncesi bağlamında ele alındığında, onun“çekiçle felsefe yapmak”dediği felsefe yapma biçiminin hem yıkan hem yeniden inşa eden yönünü yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
The notion of culture has been discussed by philosophers since it has begun to be used. Today the critical discussions about culture are to a large extend influenced by Nietzsche's thoughts. Nietzsche positions his life-based critique of culture directed to European culture for the purpose of overcoming the opposition between reasoning and life. The opposition between reasoning and life has appeared when the philosophers tried to achieve the knowledge of the static being behind the existence which flows; and it made the wise person a being in which the instinct of truth and the illusions that protect life conflict. The source of the values that culture which Nietzsche assumed to be decadent base on is that human states himself against the nature and the world and thinks that he is entitled to evaluate the whole existence, including his own existence. Trying to defeat the world, which is assumed to be evil and painful as a conclusion of that kind of an evaluation, through ignoring or chastening is indistinguishable with one's struggle to defeat himself. The modern society, which consists of people who are armed against themselves and the nature, prevents the creative human from arising. Within this context, in this thesis Nietzsche's criticism which faces European culture's life-denying evaluation will be examined and the possibility of the life-affirmative culture in which the gap between reasoning and life will be overcome will be discussed. Nietzsche's ultimate suggestion for the purpose of overcoming decadence is the Dionisian affirmation of life without attacking the origin of the passions. When Nietzsche's critique of culture is approached as part of the idea of“affirmation of life”, it reflects both the destructive and reconstructive aspects of his way of philosophising which he calls“to philosophise with a hammer”.