European energy security: Role of Southern Gas Corridor
Avrupa enerji güvenliği: Güney Gaz Koridoru'nun rolü
  1. Tez No: 410329
  2. Yazar: EMİN AXUNDZADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ KIZILSÜMER ÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Energy, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji Güvenliği, Avrupa, Kaya Gazı, Güney Gaz Koridoru, Energy, Energy Security, Europe, Shale Gas, Southern Gas Corridor
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 372
Özet
Bu tez çalışmasında enerjinin sürdürülebilir ekonomik kalkınma açısından önemine vurgu yapılarak enerji güvenliği kavramının akademik literatürdeki farklı anlamları realist ve liberalist yaklaşımlar çerçevesinde değerlendirilmeye çalışılmıştır.Özellikle enerjinin tedarikçi, transit ve pazar ülkeler arasında güvenli şekilde taşınması için gerekli olan ana faktörler ayrıntılı olarak analiz edilmiştir. Bu kapsamda enerjinin kesintisiz, ekonomik ve çevreye duyarlı olmasının enerji güvenliği açısından önemi ortaya konmuştur. Çalışmada Avrupa'nın enerji güvenliği ele alınarak, Avrupa'nın artan enerji ithalatına ve Rusya'ya olan aşırı bağımlılığına dikkat çekilmiştir. Bu bağlamda enerji piyasalarını liberalleştirerek tekelciliği ortadan kaldırmak amacıyla Avrupa Birliği'nin ortaya koyduğu politikalar ve yasal düzenlemeler birlik üyelerinin temel enerji ihtiyaçları dikkate alınarak ayrıntılı olarak irdelenmiştir. Çalışmada Avrupa'nın mevcut doğal gaz tedarikçilerinin tüketim ve üretim kapasiteleri ekonomik ve politik faktörler çerçevesinde incelenmiş, bu tedarikçilerin artan enerji talebine kısa ve orta vadede katkı sağlayıp sağlayamayacağı sorusuna cevap aranmaya çalışılmıştır. Ayrıca Avrupa'nın enerji güvenliğine katkı sağlayabilecek yerli kaya gazı kaynaklarının geliştirilmesi, ABD'den kaya gazı ve sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatının artırılması gibi alternatif çözümler değerlendirilmiştir. Sonuç kısmında ise yukarıda belirtilen temel bilgiler ışığında Güney Gaz Koridoru'nun uzun dönemde Avrupa'ya sağlayacağı faydalar ekonomik ve politik açıdan ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study identifies the explanations of the energy security concept offered by the existing body of academic literature, within the framework of the realist and the liberalist approaches. The author emphasizes the importance of energy in sustainable economic growth, analyzing in particular the essential components of the transportation of energy resources among supplier, transit and consumer countries. Uninterrupted, economically viable and environmentally sustainable energy supplies are key to ensuring national energy security. The study discusses European energy security and draws attention to the dramatic increase in Europe's energy import dependency and specifically, its overdependence on single supplier, namely Russia. In this context, the paper examines European Union policies and legal regulations aimed at dissolving the energy monopoly by liberalizing the energy markets, taking into consideration the primary energy demands of the member states. The study examines the production and consumption capacities of Europe's current suppliers in light of economic and political factors, and seeks to discern whether or not these suppliers can meet Europe's growing energy demand in the short and medium term. In addition, the study evaluates alternative solutions to European energy security such as the development of domestic shale gas resources, U.S. shale gas supplies, and the increase in LNG shipments. The concluding section provides an examination of the long term economic and political benefits of the Southern Gas Corridor to Europe.