Türkiye'de yoksulluk sorununun azaltılması açısından sosyal bütçenin rolü ve önemi
The role and imporance of social budgeting on decreasing poverty problem
- Tez No: 410334
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL TÜĞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Sosyal Bütçe, Sosyal Güvenlik, Sosyal Transferler, Poverty, Social Budgeting, Social Security, Social Transfers
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
“Türkiye'de Yoksulluk Sorununun Azaltılması Açısından Sosyal Bütçenin Rolü ve Önemi”konulu çalışmamızda toplumların en önemli sorunlarından biri olan yoksulluğun azaltılmasında çözüm olabilecek sosyal bütçenin önemi üzerinde durulmaktadır. Bu bağlamda öncelikle yoksulluk konusundaki literatür ayrıntılı olarak ele alınmış, yoksulluğun türleri, nedenleri, ölçüm yöntemleri anlatılmıştır. Daha sonra sosyal bütçe kavramı açıklanarak sosyal bütçenin nelerden meydana gelebileceği anlatılmaya çalışılmıştır. Sosyal bütçe ile yoksulluk arasındaki bağlantı seçilmiş bazı ülke örnekleri üzerinden ilişkilendirilmek üzere uluslararası verilerden yola çıkılarak sosyal bütçenin yoksulluk üzerindeki etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu açıdan sosyal bütçenin önemli bir unsuru olan sosyal transferlerin yoksulluk üzerinde önemli etkileri olduğu görülmüştür. Türkiye açısından da sosyal bütçe ele alınmış, genel bütçe içinde yer alan hangi kalemlerin sosyal bütçe ile ilişkisi olduğu incelenmiştir. Türkiye'de sosyal transferlerin yoksulluk üzerindeki etkilerinin ele alınan örnek ülke uygulamalarından daha zayıf olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study“ The Role and Importance of Social Budgeting on Decreasing Poverty Problem”, it is emphasized the importance of social budget that could be the solution in poverty reduction which is the most important problem of societies. In this context, the literature on poverty has been analyzed in details, the types, reasons and measurement methods of poverty are explained. Then, with emphasis on the concept of social budget, it has tried to explain the content of social budget. The relationship between social budget and poverty is examined in terms of selected countries and it has tried to reveal the impact of social budget on poverty according to these data. In this respect, it is concluded that the impact of social transfers, an important element of social budget, on poverty is positive. It is discussed the social budgeting in Turkey and revealed which budgeting items in general budget should be considered as social budget. It is concluded that the impact of social transfers in Turkey on poverty is weaker, compared to selected countries.