Mâverdî'nin en-Nüket ve'l-Uyûn adlı tefsirinde Kur'ân ilimleri
The Quranic sciences in the exegesis of al-Nukat va'l-Uyun by Mawardi
- Tez No: 410338
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mâverdî, Kur'ân, Kur'ân İlimleri, Tefsir, Âyet, Mawardi, Quran, Quranic Sciences, Commentary, Verse
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kur'ân-ı Kerîm nâzil olmaya başladığı günden itibaren daha iyi anlaşılmak amacıyla üzerinde birçok çalışmanın yapıldığı bir kitap olmuştur. Kur'ân İlimleri de, Kur'ân'ın anlaşılmasına yardımcı olan ilimlerdir. Mâverdî de eserinde oldukça anlaşılır ve açık bir şekilde Kur'ân-ı Kerîm'i baştan sona tefsir etmiş müfessirlerdendir. Bu çalışmada Mâverdî'nin Kur'ân İlimlerine bakışı ve tefsirinde bu ilimleri işleyiş tarzı ele alınıp değerlendirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, Mâverdî'nin eserinde Kur'ân İlimlerine ne ölçüde yer verdiğini tespit etmek ve onun bu konu ile ilgili düşüncelerini analiz ederek ortaya koymaktır. Bu amaçla öncelikle Kur'ân ilimleri ile ilgili bir çalışma yapılmıştır. Daha sonra yapılan araştırmanın ışığında Mâverdî'nin tefsiri baştan sona titizlikle okunmuştur. Bu esnada müfessirin eserinde yer verdiği Kur'ân ilimleri tespit edilmiştir. Elde edilen veriler konu başlıkları altında toplandıktan sonra mezkûr konu başlıkları dört bölümde değerlendirilmiştir. Giriş bölümünde temel esaslar ve çalışmanın metodunun özet bir biçimde verildiği bu çalışma, bir sonuç ve kaynakça ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Qur'an has been a text on which a number of studies have been carried in order to reach a better understanding since the very beginning of its revelation. The Qur'anic sciences are disciplinary works that aim to help the understanding of the Qur'an. Mawardi is a commentator of the Qur'an who expounded the Qur'an entirely in a comprehensive and explicit way. In this study, views of Mawardi and his methods in the Qur'anic sciences are examined and detailed. The main concerns of the study are to define that to what extend did Mawardi apply the Qur'anic sciences and to analyse and reveal his thought on the subject. In this regard, this has been firstly a work on the Qur'anic sciences. During the course of the study, the work of Mawardi has been studied entirely in detail. By doing this, the methods of the Qur'anic sciences applied by Mawardi in his work have been identified. After the obtained collection of data is grouped into four main titles, these groups are examined in four chapters. This study opens with an introduction and a methodological analysis of the work, and ends with the parts of conclusion and bibliography.