Mâverdi'nin en-Nüket ve'l-Uyûn adlı eserinde sahâbe tefsiri
The companions' commantary in Mawardi's book al-Nukat wa'l-Uyun
- Tez No: 333262
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mâverdi, Sahâbe, Tefsir, Âyet, Kur'ân, Mawardi, Companions, commentary, verse, the Quran
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
?Mâverdi'nin en-Nüket ve'l-Uyûn Adlı Eserinde Sahâbe Tefsiri? adlı bu çalışmada Mâverdi'nin adı geçen eserindeki sahâbe tefsiri ele alınmıştır. Öncelikle giriş kısmında araştırmanın konunsu, önemi, metodu, kapsamı ve kaynakları belirtilmiştir.Birinci bölümde konuyla bağlantılı olan tefsir ve sahâbe kavramları üzerinde durulmuştur. Daha sonra sahâbenin Kur'ân tefsirine yaklaşımı, sahâbenin Kur'ân'ı tefsir metodu ve tefsirde sahâbenin ileri gelenleri ele alınmıştır.İkinci bölümde Mâverdi'nin tefsirinde yararlandığı müfessir sahâbilerin Kur'ân'ı rey ile tefsiri hakkında bilgi verilmiş ve Mâverdi'nin tefsirinde en çok yararlandığı on sahâbinin bu konudaki konumları belirtilmiş ve onların yapmış olduğu âyet tefsirlerden örnekler verilmiştir.Üçüncü bölümde Mâverdi'nin tefsirinde sahâbeden yararlandığı metot olan Kur'ân'ın Kur'ân'la, sünnetle, ulûmü'l-Kur'ân'la, kıraatle, dilbilimsel metotla, şiirden istişhadla, isrâili ve tarihi bilgilerle, tahsis yoluyla ve âyetin indiği tarihi belirtmeyle, fıkhi ve kelâmi konularla ilgili âyetleri fıkhi ve kelâmi yöntemle tefsir etmesi hakkında önce her bir ana başlık altında her bir metotla ilgili genel olarak bilgi verilmiş sonra Mâverdi'nin bu metodları kullanması hakkında bilgi verilmiş ve son olarak da sahâbenin bu metodlarla yapmış olduğu âyet tefsirlerinden örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, I have studied Mawardi?s book, named ?al Nukat wa?l-Uyun?, mainly its commantaries of The Companions. Firstly in the introduction of the theses, topic of research, importance of research, method of research, extent of research and bibliography of research have been discussed.In the first chapter the terms; ?tafsir? and ?Sahaba? that related to the subject are disscussed and analyzed. Then, The Componions views of the ?Tafsir?, their methods of commentarying the Quran, and elders of them have been investigated.In the second chapter, the Componions own comemtaries to the Quran that have been mentioned in Mawardi?s book, are being discussed, and the top ten mentioned componions in Mawardi?s book and their status on this issue are noticed. Also, some examles of their verse commantaries are given at the end.In the third chapter, firstly a genaral information about each of all the methods that were used in Mawardi?s work, secondly some information about how Mawardi used these methods, and lastly some verse examples at some companions? works that were produced by these methods. These methods: To commantary the Quran by Quran, by Tradition, by ?Ulumu?l-Quran?, by ?Qıraat?, by linguistic method, by a methods called finding evidences in poems, by the informations from Jewish literature and history, by specifying the verses, by clarfying the dates that the verses were come, and by some methods used in ?Kalam? and ?Fıgh? for relevent verses.