Herd behavior on Borsa İstanbul (BİST): An empirical analysis
Borsa İstanbul (BİST)' da sürü davranışı: Ampirik bir analiz
- Tez No: 410341
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL BANU DURUKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Sürü Davranışı, Borsa İstanbul, Yatay Kesit Değişkenliği, Behavioral Finance, Herd Behavior, Borsa Istanbul, Cross-Sectional Dispersion
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Davranışsal finans, 20. yüzyılın sonlarına doğru etkin piyasa hipotezine tepki olarak ortaya çıkan bir alandır. Yatırımcı psikolojisinin finansal kararlar üzerindeki etkisini araştırmakta ve hisse senedi piyasalarında görülen anomalileri açıklamaktadır. Sürü davranışı yatırımcıların, diğer yatırımcı kararlarını ya da piyasa eğilimini takip etmeleri olarak tanımlanan bir anomalidir. Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul'da sürü davranışı olup olmadığını belirlemektir. Sürü davranışının varlığını test etmek için, Borsa Istanbul'da işlem gören hisse senetleri ve piyasa göstergesi olarak BIST 100 endeksi kullanılmıştır. Veri seti 1988 ve 2014 yılları arasındaki günlük getirileri ve 1995 ve 2014 arası gün içi getirilerini kapsamaktadır. İlk olarak, sürü davranışı Christie ve Huang (1995) ve Chang, Cheng ve Khorana (2000) tarafından geliştirilen hisse senedi getirilerinin yatay kesit değişkenliğine dayalı yöntem kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları Borsa Istanbul'da günlük ve gün içi verileri için yükselen ve alçalan piyasalarda sürü davranışı olmadığını göstermektedir. Ancak, yükselen piyasalarda sürü davranışı eğilimi daha yüksektir. Araştırmanın sonuçlarını genişletmek ve karşılaştırma yapabilmek için Hwang ve Salmon (2004) tarafından geliştirilen beta katsayılarının yatay kesit değişkenliğine dayalı yöntem kullanılmıştır. Buna göre, Borsa Istanbul'da sürü davranışı gözlemlenmiştir. Ayrıca yatırımcıların birinci seans piyasasına göre ikinci seansda pazar trendini daha çok takip ettikleri gözlemlenmiştir. Bu sebeple, yatırımcıların diğer yatırımcıları değişken piyasa koşullarından ziyade normal piyasa koşularında daha çok takip ettikleri görülmüştür. Bu sonuçlar Hwang ve Salmon (2004)'ın varsayımları ile uyuşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Behavioral finance is a field that has grown toward the end of 20th century as a reaction to the efficient market hypothesis. This new field studies the effect of investor psychology on financial decisions and explains stock market anomalies in financial markets. Herding is such an anomaly that is defined as mimicking others' decisions or market trend. The aim of the study is to detect whether there is herding or not in Borsa Istanbul. To test the existence of herding, stock returns traded on Borsa Istanbul and BIST 100 Index as market indicator are used. Data covers daily returns from 1988 to 2014 and intraday returns from 1995 to 2014. Firstly, herding is analyzed based on the methodology of cross-sectional dispersion of the stocks developed by Christie and Huang (1995) and Chang, Cheng and Khorana (2000). The results indicate that there is no herding for both up and down markets for daily and intraday intervals in Borsa Istanbul. However, tendency of herding is higher in up markets. To enhance and compare the results, the methodology based on the cross-sectional volatility of beta coefficients suggested by Hwang and Salmon (2004) is used. This methodology has provided evidence of herding in Borsa Istanbul. It is also observed that investors follow the market trend more in session two markets rather than session one markets. Thus, it is concluded that investors imitate the others more under normal market conditions rather than noisy market conditions. These results are consistent with the assumptions of Hwang and Salmon (2004).