Kamu Hastaneleri Birliği yönetiminin hukuki yapısı ve yöneticilerin tıbbi organizasyondan kaynaklanan ceza sorumluluğu
The legal structure of management of public hospital unions and criminal liability of managers arising from the medical organization
- Tez No: 410365
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SESİM SOYER GÜLEÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Law, Public Administration, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kamu Hastaneleri Birliği, Tıbbi Organizasyon Sorumluluğu, Hastane Yöneticisi, Garantör, İhmal, Public Hospital Unions, Liability of Medical Organization, Hospital Managers, Guarantor, Negligence
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
Türkiye'de“Sağlıkta Dönüşüm Programı”kapsamında 02.11.2011 tarihinde yayımlanan 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Türkiye Kamu Hastane Kurumu ve bu kurumun alt birimleri niteliğinde olan Kamu Hastane Birlikleri kurularak, tüm kamu hastaneleri bu Birliklere bağlanmış dolayısıyla ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri bu Birlikler eliyle sunulmaya başlanmıştır. Bu bağlamda öncelikle, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin organizasyonunda köklü bir değişim, devamında da Kamu Hastane Birliklerinde tamamı“sözleşmeli”olarak çalışan yöneticiler ortaya çıkmıştır. Bu değişim neticesinde Kamu Hastaneleri Birliğinde, gerek sözleşmeli yöneticilerin hukuki statüleri ve daha fazla sorumluluk ve yetki ile donatılmaları bakımından, gerekse hastane yönetiminin karar alma mekanizmaları yönünden daha özerk bir yapılanmaya gidilmiştir. Çalışmamızda oldukça yeni olan bu yapılanma içinde hastane yöneticilerinin hukuki statüleri, tıbbi organizasyon sorumlulukları ve buna bağlı olarak ceza sorumlulukları tartışılacaktır. Çalışmanın birinci bölümünde sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi süreci neticesinde ortaya çıkan Kamu Hastane Birliklerinin kurulmasına dayanak olan hukuki düzenlemeler, Kamu Hastane Birliklerinin teşkilat yapısı ve yöneticilerinin görev ve sorumlulukları ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Kamu Hastaneleri Birliği yöneticilerinin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'ndaki düzenlemeler ışığında yaşam ve beden bütünlüğünün korunmasını da kapsayan ceza sorumlulukları tartışılmıştır. Devamında Sağlık Bakanlığının bağlı kuruluşu niteliğinde olan Kamu Hastane Birliklerinin yapılarından kaynaklanan bazı özellikleri sebebiyle, Birliklerin yöneticilerine atfedilebilecek“tıbbi organizasyon sorumluluğu”na ve bundan doğabilecek ihmali suçlara geniş bir yer verilerek konu, uygulamadan güncel örneklerle ve içtihatlarla birlikte ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
With the establishment of Turkish Public Hospitals Institution and Public Hospitals Unions as its subsidiaries within the context of“Transition Program in Healthcare”, based on the Executive Order (EO) no.663 on the Organization and Missions of the Institutions of the Ministry of Healthcare and Affiliates dated 02.11.2011, all public hospitals have been connected to these unions; hence second and third step healthcare services are now provided through these unions. Within this context, a fundamental change in the organization of the healthcare services have taken place in Turkey and thereafter a new group of managers, all employed on contractual basis in public hospital unions emerged. As a consequence of this change, a more autonomous structuring has been adopted with respect to the legal status of the contractual-based managers by granting them more responsibility and power. Moreover, the hospital management can now exercise more autonomy in the decision making process. This study discusses the legal status, medical organizational liabilities and connectedly criminal liabilities of the hospital managers under this quite new structure. The first part of the study focuses on the legal amendments which form the basis of Public Hospital Unions within the process of privatization of healthcare services, the organizational structure of the Public Hospital Unions and the mission and responsibilities of the managers. The second part deals with the criminal liabilities of the managers of the Public Hospital Unions including the protection of the life and physical integrity in the light of the regulations under the Turkish Criminal Act no.5237. The next focus is on the“medical organizational liability”that can be attributed to the managers of the unions and negligence crimes that may come out due to the structures of the Public Hospital Unions as a subsidiary of the Ministry of Healthcare with current examples from practice and precedent.