AB 2020 stratejisi ve 2050 vizyonu bağlamında belirlenen yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşılabilirliğin mali açıdan analiz edilmesi
The fiscal analysis of feasebility of the goals relating renewable energy sources in EU's 2020 strategy and 2050 vision
  1. Tez No: 410364
  2. Yazar: ÇAĞRI SELVİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NAZMİ ÜSTE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Uluslararası İlişkiler, Economics, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: AB 2020 Stratejisi, AB 2050 Vizyonu, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, Mali Analiz
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 419
Özet
Tezde, AB'nin 2020 Stratejisi ve 2050 Vizyonu bağlamında belirlediği yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşılabilirliğinin mevcut mali ve finansman destek araçları ile mümkün olup olmadığı sorgulanmıştır. Mali analizin optimum düzeyde yapılabilmesini sağlamak maksadıyla“Hedeflere Ulaşılabilirliğe Dair Mali Analiz Modeli”önerisi oluşturulmuş ve yapılan analiz neticesinde her iki dönemde de belirlenen hedeflere ulaşılamayacağı görülmüştür. AB, 2020 hedeflerinin on yıl yarı değerlendirmesini gerçekleştireceği 2015 yılını bir fırsat olarak görmeli ve mali ve finansal destek araçlarını başta 2020 hedefleri olmak üzere 2050 hedeflerine ulaştıracak şekilde revize etmelidir. Karbonsuzlaştırma Senaryolarından birinin seçimi için planlandığı gibi bekle – gör yaklaşımıyla 2035 yılı beklenmemeli, onun yerine yeni nirengi noktası 2020 yılı olmalıdır. Zira günümüzde yenilenebilir enerji kaynak üretim – tüketimleri ile teknolojik gelişmeleri ve kapasite kurulumları, çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerinde yol alınabilmesi ile özdeşleşmiş durumdadır.
Özet (Çeviri)
In this study it is questioned the possibility for the EU to acquire the goals relating renewable energy sources as envisaged in its 2020 Strategy and 2050 Vision, with the available fiscal and financial endorsement instruments. In order to run the analysis in the optimum level a Financial Analysis Model for Feasebilities has been formed and come to conclusion that it is unlikely to reach the envisaged targets. EU should consider 2015 as a vantage point from where it can reassess its goals within the first decade to come and revise the fiscal and financial endorsement instruments such a way as to achieve its predetermined goals in subsequence the years of 2020 and 2050. The Union should abandon its wait-and-see policies and postponing the ultimate decision until 2035 to determine which scenario would be put into operation to run the process of decarbonization scenarios, and it should rather opt for 2020 to act. Because nowadays renewable energy sources' production and consumption, their technological development and capacity configurations have become identical with the level of modernity.