Anonim ortaklıklarda yönetim kurulunun toplanma ve karar alma esasları
Principles of decision making and meeting of the board of joint stock companies
- Tez No: 410384
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLAY UZUNALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Toplantıları, Karar Alma, Yönetim Kurulunun Oluşumu, Board, Meeting of Board, Decision Making, Formation of Board
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Küreselleşen dünya ekonomisinde, anonim ortaklık şeklinde örgütlenmiş sermayenin yeri oldukça önemlidir. Anonim ortaklıkların faaliyetleri, ülke ekonomisine olumlu katkıda bulunmakta ve istihdam yaratmaktadır. Ancak kötü yönetim politikaları sonucu, ortaklığın zarar hatta iflas etmesi tüm piyasayı etkileyebilmektedir. Bu sebeple anonim ortaklığın yönetiminin kimlere emanet edildiği oldukça önemlidir. Günümüzde, anonim ortaklıkların yönetiminde yönetim kurulunun rolü oldukça artmıştır. Yönetim kurulu, ortaklığın beyni konumundadır. Hem karar alır, hem genel kurulun kararlarını uygular. Bu sebeple, yönetim kuruluna ilişkin düzenlemeler önem arzetmektedir. Bu düzenlemelerden, yönetim kurulunun toplanma ve karar almasına ilişkin olanlar, bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Toplanma ve karar almaya ilişkin olanlar dışında, bunlara etki edebilecek, yönetim kurulunun oluşumu, üyelerin nitelikleri, seçimi gibi konular da tezde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In the globalized world economy, the role of capital organized as joint stock companies is very important. Activities of joint stock companies contribute positively to the country's economy and create employment. However, as a result of misgovernment policy, the company loss even bankruptcy shall affect the entire market. For this reason, it is very important that the management of joint stock company to whom is entrusted. Today, the role of the board has increased on management of joint stock company considerably. As a brain of a company, the board takes decision and performs the decisions of the general meeting. Therefore, the regulations about board are important. It is the subject of this study these regulations about board assembly and decision making. Also, in the thesis, the topics such as board's formation, qualifications and choice of members are examined.