Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre anonim ortaklıklarda yönetim kurulunun yapısı ve işleyişi
The structure and function of board of directors in joint stock companies according to the New Turkish Commercial Code
  1. Tez No: 407160
  2. Yazar: İBRAHİM AKAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAHYA DERYAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Ticaret Kanunu (Yeni), Anonim Ortaklık, Yönetim Kurulu, Tek Üyeli Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulunun Yapısı, Yönetim Kurulunun İşleyişi, Turkish Commercial Code (New), Joint Stock Company, Board Of Directors, Single-Member Board Of Directors, Structure Of Board Of Directors, Function Of Board Of Directors
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Anonim Ortaklıkların her geçen gün artan önemleri ve küresel ticaret içerisindeki konumları ile birlikte; bu ortaklıkların zorunlu organı olarak, yönetim ve temsil yetkilerini elinde bulunduran yönetim kurulunda, yeni Türk Ticaret Kanunu ile bir takım önemli değişiklikler hüküm altına alınmıştır. Bu çalışma kapsamında, Anonim Ortaklıklarda Yönetim Kurullarının işleyişi ve yapısı ile ilgili olarak; yönetim kurulunun hukuki sorumluluğu bahsine girilmeksizin; 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunundaki değişiklikler ele alınmaktadır. 6762 sayılı Türk Ticaret Kanundaki düzenlemeler ile bu yeni kanun arasındaki farklar değerlendirilerek, gerek mevcut problemler ve gerekse yenilikler ile birlikte oluşabilecek yeni sorunlar ve muhtemel çözümleri tartışılmaktadır. Böylelikle, anonim ortaklık yönetim kurulunun yapısı ve işleyişi hususunda; 6102 sayılı yeni TTK. düzleminde; uygulamada karşılaşılabilecek yeni durumlar değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the growing importance of joint stock companies and their place in global trade, a number of new and significant changes in the Turkish Commercial Code concerning the board of directors, which is a necessary organ of these companies and holds the management and administration representative authority, has been ensured. In this study, these changes in the new Turkish Commercial Code No. 6102 regarding the functions and structures of the board of joint stock companies are discussed without mentioning its legal liabilities. In addition, through the evaluation of the differences between the new code and regulations of the Turkish Commercial Code No. 6762, both existing problems and new challenges which are likely to arise because of these regulations, and possible solutions are discussed. Thus, concerning the structure and function of the joint stock company's board of directors in the context of the new Turkish Commercial Code No. 6102, new possible situations to be encountered in practice are considered.