Kullanıcı türevli içeriğin seyahat planlama sürecine etkisi: Türk turistlerin kullanıcı türevli içerik sitelerine yönelik tutumları üzerine bir araştırma
The impact of user generated content on travel planning process: A field study on attitudes of Turkish travellers towards user generated websites
  1. Tez No: 410385
  2. Yazar: HÜMEYRA DOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU SELİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanıcı Türevli İçerik, Web 2.0, Seyahat Planlama Süreci, Bilgi Arama Davranışı, User-Generated Content, Web 2.0, Travel Planning Process, Information Search Behavior
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
İnternet kullanımının yaygınlaşması ve Web 2.0 teknolojilerinin gelişmesiyle beraber ağızdan ağıza iletişim elektronik ortamlarda gerçekleşmeye başlamıştır. Artık tüketiciler ürün, hizmet ve markalar hakkındaki bilgi ve deneyimlerini sadece kendi çevresindeki kişilerle değil aynı zamanda dünyanın farklı ülkelerindeki hiç tanımadıkları milyonlarca insanla da internet üzerinde paylaşmaktadırlar. Katılımcı web olarak da adlandırılan bu yeni internet ortamında tüketicilerin sosyal ağlar, bloglar, içerik toplulukları, şikâyet siteleri ve vikiler aracılığı ile paylaştıkları yorum, fotoğraf, video, ses dosyası gibi içerikler kullanıcı türevli içerik olarak adlandırılmaktadır. Bu araştırmanın amacı seyahat eden bireylerin kullanıcı türevli içerik sitelerine ilişkin tutumlarını değerlendirmek ve diğer turistlerin internet üzerinden paylaştıkları yorum, fotoğraf, video, vb. içerik çeşitlerinin Türk tüketicilerin seyahat planlama sürecine etkisini değerlendirmektir. Çalışmadan elde edilen bulgular kullanıcı türevli içerik sitelerinin tüketiciler tarafından seyahat planlama sürecinde başvurulan bir bilgi kaynağı olduğunu göstermektedir. Türk turizm tüketicileri kullanıcı türevli içeriğe güvendikleri ve bu içeriği yararlı buldukları için bir gezi rezervasyonu yaparken ya da bir seyahat ürünü satın alırken son kararlarını bu içerikten etkilenerek vermektedirler.
Özet (Çeviri)
The increasing use of internet and developments in Web 2.0 technologies has moved word of mouth from traditional ways to electronic platforms. Due to these developments, consumers share their opinions and experiences about products, services and brands with not only their acquaintances but also with millions of people whom they do not know at all living in different countries. The contents such as comments, photos, videos and audios which the users share on social networks, blogs, content communities, complaint sites and wikis are called as user-generated content (UGC). The aim of this research is to evaluate the attitudes of tourism consumers towards user-generated content sites and the impact of comments, photos, videos and other contents shared by other tourists on travel planning process of Turkish travelers. The implications of this study show that the consumers use UGC sites as an effective information source in travel planning process. Turkish tourism consumers make their final decision relating to booking a trip or a travel product with the influence of user generated content since they trust in UGC and they find it useful.