Ücret ve tüketim ilişkisi
Wage and consumption relationship
- Tez No: 410392
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SAPANCALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: wage, consumption, economic growth, financialization, indebtedness, inequality, poverty and crises
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Ücretler ve tüketim fordist dönem boyunca uyumlu bir biçimde hareket etmişlerdir. Kitlesel üretim ve kitlesel tüketim anlayışı içerisinde ücretlerdeki artışlar, tüketim harcamaları yoluyla toplam talebi arttırmıştır. Otuz yıllık bu süreçte sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme sağlanmıştır. Küreselleşmeyle birlikte ücretlerin toplam gelirden aldığı pay azalmıştır. Artan finansal faaliyetler, işgücü kurumlarının zayıflaması, teknolojik gelişmeler, yeni üretim süreçlerinin ve bunlarla uyumlu işletme yapılarının ortaya çıkması bu azalışın temel gerekçelerini oluşturmaktadır. Ücretin marjinal tüketim eğiliminin sermaye gelirinin marjinal tüketim eğiliminden fazla olmasından dolayı ücretlerdeki azalışın toplam tüketim harcamalarını olumsuz etkileyeceği varsayılmaktadır. Ayrıca, değişen işgücü talebine bağlı olarak nitelikli ve niteliksiz işgücü arasındaki eşitsizlikler de hızlı bir şekilde artmıştır. Bu sorunlara çözüm bulabilmek için tüketim harcamaları finansal piyasalar aracılığıyla desteklenmiştir. Böylece ücretler ve tüketim arasında daha önceki dönemde yaşanan uyumun sonuna gelinmiştir. Bu bağlamda ortaya çıkan sonuç ise; borçlanma, artan eşitsizlik ve yoksulluk, sürdürülemez büyüme ve son olarak daha sık ve yıkıcı ekonomik krizlerdir. Çalışmanın birinci bölümünde teorik çerçeve çizilmekte ve kavramlar tanımlanmıştır. İkinci bölümde küreselleşmeyle birlikte ücretler ile tüketim arasında meydana gelen bakışımsızlığın gerekçeleri ortaya koyulmuştur. Son bölümde ise bu durumun hem işgücü piyasalarına hem de ulusal ekonomilere etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Wages and consumption moved responsively during to fordist era. Based on mass production and mass consumption point of view, increases in wages stimulated aggregate demand. Throughout the thirty years process, sustainable and inclusive growth had been ensured. Accompanied by globalization, wage share in aggregate income has decreased. Increasing financial activities, weakening labour market institutions, technological developments, latest manufacturing processes and company structures constitute the basic reasons of this downward trend. Because of the marginal propensity to consume out of wage income higher than that out of capital income, it is supposed that decrease in wages will have adverse effects on total consumption expenditure. Furthermore, depending upon the changes in labour demand, inequality between qualified and underqualified labour is rising rapidly. To find solutions to these problems, consumption expenditures were supported through financial markets. Thus bringing the balance between wages and consumption during the previous period to end. In this context, increasing indebtedness, inequality and poverty, unsustainable growth and finally more frequent and more detrimental crises came to fore. In the first chapter of this study, theoretical framework is introduced and terms are defined. In the second chapter, reasons for the asymmetry between wages and consumption in the globalizing world are revealed. Finally in the third chapter, the implications of this asymmetry for labour markets and national economies are going to be investigated.