Price and price indices in maritime transport services: A research on dry bulk shipping and applications in Turkey
Deniz taşımacılığı hizmetlerinde fiyat ve fiyat endeksleri: Kuru dökme yük taşımacılığı ve Türkiye'deki uygulamalar üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 410393
  2. Yazar: EGEMEN ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BİLGE ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fiyat, Fiyat endeksleri, Navlun, Kuru dökme yük, Navlun endeksleri, Tahminleme, Price, Price indices, Freight, Dry bulk, Freight indices, Forecast
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kuru dökme yük taşımacılığı ham maddelerin ve üretim emtialarının taşınmasında kullanılan en önemli taşıma modudur. Denizyolu taşımacılığı, ve dolayısıyla kuru dökme yük taşımacılığı bir çok faktörün etkilerine karşı son derece hassastır. Küresel ekonomideki, küresel ticaretteki, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, ve politik sorunlar gibi bir çok faktörün deniz taşımacılığı sektörüne doğrudan etkileri mevcuttur. Bu kadar dalgalı, hassas ve yüksek yatırım ve operasyonel maliyetleri olan bir sektörde, tarafların nelere, ne derece zafiyetleri olduğunu bilmeleri önemlidir. Bu sektörün taraflarını doğru şekilde yönlendirebilmek adına, navlun endeksleri ortaya çıkmıştır. Navlun endeksleri piyasanın güncel durumuna ışık tutmak ve ileride neler olabileceğini öngörmek ve bu yolda rehberlik edebilmek amacını gütmektedir. Tecrübeli brokerlerin katkılarıyla hazırlanan endeksler, günlük gemi bağlantıları, ve çok sayıda rotadan ve değişik tonajlarda gemilerden elde edilen bilgilerin kompoze edilmesiyle hem gemi sahiplerine hem de kiracılara, gemi kiralama bedelleri, yeni gemi inşa siparişleri, ikinci el gemi alım-satım fiyatları ve gemi söküm fiyatları gibi konularda faydalı bilgiler sağlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, kuru dökme yük taşımacılığı navlunlarına etkisi olan faktörlerin tespit edilmesi, navlun endekslerinin incelenmesi, Türkiye'deki uygulamalarının araştırılması, Türk gemi brokerlerinin bu uygulamalar konusundaki algılarının ölçülmesi ve gelecek navlun değerlerinin tahmini için bir araç oluşturulmasıdır. Bu çalışmanın sonucunda gelecek navlun değerlerinin tahmini için bir araç oluşturarak Türk kuru dökme yük sektörüne, Türk gemi brokerlerinin konuyla ilgili algılarını ölçmek suretiyle navlun endeksi uygulayıcılarına katkıda bulunabilmek umut edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dry bulk shipping is the main form of transport for world's most important raw materials and manufacturing goods. The seaborne trade and thus, the dry bulk shipping is highly sensitive to various number of factors. Fluctuations in global economy, global trade, oil prices, political conflicts, all have direct effects to the shipping industry as a whole. In such a volatile and sensitive industry, with high costs of investment and operation, it is important to know, to what and how much one is exposed to. In order to guide the actors of this industry, freight indices come in to play. Freight indices aim to shed light on the current situation of the market and provide guidance for what might happen in the future. With the contribution of experienced shipbrokers, freight indices report daily fixtures, compose data gathered from various routes and different size of vessels to provide useful information for both shipowners and charterers. The purpose of this study is to determine the factors that have an impact on freight rates in dry bulk shipping and analyze the freight indices, investigate its applications in Turkey, gauge the perception of said applications among Turkish shipbrokers and provide a way to forecast future freight rates in the dry bulk shipping market. This study is hoped to contribute to the actors of both the actors in Turkish dry bulk transportation by providing them with a tool to forecast freight rates and to the producer of the freight indices by determining the perception of Turkish shipbrokers towards the usage of and expectations from freight indices.