Türk vergi sisteminde emlak vergisi
Real estate implementation in Turkish system
- Tez No: 410409
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Servet Vergisi, Emlak Vergisi, Dolaylı ve Dolaysız Vergiler, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu, Wealth Taxes, Real Estate Tax, Direct and Indirect Taxes, 1319 numbered Real Estate Tax Code
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Emlak vergisi oldukça eski bir geçmişe sahip olan, servet vergileri içinde yer alan zamanla hasılatı ve yönetimi yerel idarelere bırakılmış bir vergidir. Zaman içinde getirisi yönünden diğer vergilere nazaran azalma gösteren ve günümüzde rutin olarak toplanan emlak vergisi dolaylı dolaysız ayrımında dolaysız vergiler içinde ülkeler genelinde oldukça hatırı sayılır bir mükellef sayısına sahip olmasına rağmen gelişmiş ülkeler dışındaki birçok ülke açısından önemli yere sahip değildir. Türkiye'de emlak vergisi uygulaması Tanzimat Sonrası Osmanlı dönemine denk gelmesi nedeniyle yeni bir vergidir. Günümüz itibariyle emlak vergisi 23 milyon gibi önemli sayıda vergi mükellefine sahip olmasına rağmen emlak vergisinin vergi gelirleri içindeki payı oldukça düşük ve günün gereklerine karşı yetersizliği söz konusudur. Bazı önemli değişiklikler yapılmasına rağmen bu değişikliklerin az sayıda olması ve yürürlüğe girdiği tarihten bugüne uygulamada gerekli revizyonların ve düzenlemelerin yetersizliği önemli bir sorun teşkil etmektedir.“Türk Vergi Sisteminde Emlak Vergisi Uygulaması”adlı çalışmada servet vergileri içinde yer alan emlak vergisine tarihi gelişimi süreci ile değinilmekte, Türkiye'de; Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri baz alınarak incelenmekte ve son olarak 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nu diğer kanunlar ile seçili dünya ülkeleri açısından değerlendirilip, sonuç bölümünde, uygulamada ortaya çıkan sorunlardan ve çözüm önerilerinden bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
Real estate tax has a very old history and it is located in wealth taxes. Its revenue and management has been left to local authorities over time. When real estate tax compared to other tax in terms of revenue it is seen that revenues are decreasing over time. Nowadays, the real estate tax is collected routinely by government and real estate tax is defined as direct tax in the classification of direct or indirect tax. Although taxpayer of real estate tax has considerable number, it has not important place in many countries except developed countries. Implementation of real estate tax in Turkey is seen as new tax because it is correspond to period of Tanzimat in Ottoman era. Although real estate tax has approximately 23 million taxpayer at the present time, its rate in tax revenue is very low and short. Although the important amendments have been done in real estate tax from the date its entered in force to present day by legislate, the amendments number is very low and it needs to revision in practice. In the study named“ Real Estate Tax Implementation in Turkish Tax System”, the historical development of real estate tax that stated in wealth tax has been explained and the period cover Ottoman era and Republic era have been examined in detail in terms of real estate tax. Finally 1319 numbered Real Estate Tax Code has been evaluated in terms of other tax and selected country's real estate taxes. The problems of real estate tax in practice and solution of these problems have been described in conclusion part.