Türk vergi sisteminde emlak vergisi uygulaması
Property tax application in Turkish tax system
- Tez No: 592513
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE DİLEK YILMAZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Maliye, Law, Public Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Emlak Vergisi, Yerel Yönetimler, Bütçe, Property Tax, Local Governments, Budget
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Yerel yönetimlerin kamu maliyesinin üç temel işlevi olan ekonomik istikrarın sağlanması, gelir dağılımı ve kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi işlevleri bulunmaktadır. Yerel yönetimler kamu politikasının bir parçası olan ve devlet tarafından üstlenilen gelir dağılımı, eğitim, sağlık, konut gibi temel sosyal politikaların yerel düzeyde sağlanmasında ve kendi birimlerindeki vatandaşların refahının bizzat kendi faaliyetleri ile artırılmasında etkin olarak görev almışlardır. Emlak vergisi, yerel idarelerin en önemli gelirleri arasında yer almaktadır. Emlak vergisinin konusunu taşınmazlar oluşturmaktadır. Türkiye'de emlak vergisinin, tarh, tahakkuk ve tahsili 1985 yılında sonra belediyelere devredilmesiyle, bu vergi yerel nitelikli bir vergi halini almıştır. Bu çalışmada Türkiye'de emlak sistemi ve uygulamaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Local administrations have the functions of ensuring the economic stability, income distribution and the fulfillment of public services which are the three basic functions of public finance. Local governments have been actively involved in the provision of basic social policies such as income distribution, education, health, housing, which are part of the public policy and provided by the state, at the local level and by increasing the welfare of the citizens in their own units. Real estate tax is one of the most important income of local administrations. The subject of real estate tax is composed of immovables. In Turkey, the estate tax, imposition, assessment and collection of the year after the transfer to municipalities in 1985, this tax has become a local qualified tax state. In this study, systems and practices of real estate in Turkey were examined.