Türk Vergi Hukukunda kanuni temsilcilerin sorumluluğu
Context in responsibility of the legal representatives of the Turkish Tax Law
  1. Tez No: 410408
  2. Yazar: AŞKIN CONKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kanuni Temsilci, Vergisel Sorumluluk, Vergi Usul Kanunu, Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Legal Representative, Tax Liability, Procedural Tax Law, Procedural Law on Collection of Public Claims
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Sosyal Devlet anlayışının önem kazandığı günümüzde, devletlerin toplumlara sunduğu kamu hizmetleri artmış ve çeşitlenmiştir. Bu artış ve çeşitlenmeye bağlı olarak kamu harcamaları da çeşit ve miktar olarak artmıştır. Kamu harcamalarının artmasıyla bu harcamaların en büyük finans kaynağı olan vergi gelirleri de her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Devletler vergi gelirlerini kendilerine aktaracak olan, vergi mükelleflerinin vergisel ödevlerinin tam, eksiksiz ve zamanında yerine getirilmesi hususunda bir takım önlemler almaktadırlar. Ayrıca vergi mükellefleri vergisel ödevlerinin tam, eksiksiz ve zamanında yerine getirilmesini istemektedirler. Ancak mükellefler vergisel ödevlerini yerine getirirken, hukuki veya maddi anlamda engellerle karşılaşabilmektedirler. Bu gibi hallerde vergi mükellefleri işlem kurmak iradesini açıklama yetkisini (kanuni veya rızai olarak) bir başka şahsa verebilirler. Böylelikle vergisel ödevler kanuni temsilcilere aktarılmaktadır. Çalışmamızda, kapsamları ve koşulları bakımından farklılıklar gösteren Vergi Usul Kanunu ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunlarla düzenlenen kanuni temsilcilerin vergisel sorumluluğu irdelenmeye çalışılmıştır. 06.06.2008 tarihinde 6183 sayılı kanunda yapılan değişiklikler ve eklemelerde birlikte irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today at the time that understanding of social state became crucial, public services served to the societies by states have increased and varied. Depending on this increase and diversification public expenditures also increased in amounts and kind. By the increase of public expenditures tax revenues which is the biggest financial source of these expenditures have became more crucial day by day. States take some precautions for the taxpayers, whom will transfer the tax revenues to them, to fulfill their tax liabilities properly and in time. Also taxpayers want to fulfill their tax liabilities properly and in time but taxpayers may encounter some legal and pecuniary barriers while fulfilling their tax liabilities. In such cases taxpayers may deliver their authorities about explaining their will of making transactions (consensually and legally) to another person. Herewith tax liabilities are being transferred to the legal representatives. In this study tax liabilities of the legal representatives which have differences in both scope and conditions regulated in Procedural Tax Law and Procedural Law on Collection of Public Claims is tried to be examined. Also the changes and additions about the Procedural Law on Collection of Public Claims made in 06.06.2008 is examined together.