Marinalarda iş süreçlerinin analizi ve iyileştirilmesi: Bir marina işletmesinde uygulama
Business process analysis and improvement in marinas: An application on a marina
  1. Tez No: 410421
  2. Yazar: ELİF KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİMEN KARATAŞ ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marina İşletmesi, Süreç Yönetimi, Süreç Analizi, Süreç İyileştirme, Marina Business, Process Management, Process Analysis, Process Improvement
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Giderek küreselleşen ve rekabetin her alanda çok yoğun olduğu günümüzde işletmeler müşteri memnuniyetinin devamlılığını sağlayabilmek için değer yaratmayan faaliyetlerini tekrar gözden geçirmekte ve asıl odaklanılması gerekenin süreçler olduğunu fark etmektedirler. Bu nedenle geleneksel yönetim anlayışının yerine süreç odaklı bir yönetim anlayışı içine girmektedirler. Süreç yönetimine olan eğilim ile kuruluşlar kaynaklarını, süreçlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için kullanmaktadırlar. Yoğun kent yaşamının getirdiği baskıyla, insanların deniz ve doğa özlemlerinin giderek artması, aktif uğraşlarda bulunma isteği, standart yaşama olan tepkisi, ekonomik refah düzeyinin yükselmesi ve teknolojik gelişmeler, yatçılık ve ona bağlı olarak da marina işletmeciliğini dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla geliştirmiştir. Her sektörde mevcut olan rekabet marina işletmeleri arasında da söz konusudur. Marina işletmelerinin bu rekabet ortamında mevcut kalite seviyelerini koruyup geliştirirken aynı zamanda varlıklarını devam ettirebilmeleri, karlılıklarını sürdürebilmeleri ve işletmelerini geliştirebilmeleri gerekmektedir. Bu noktada ise süreç yönetimi kapsamında marinalarda“süreç analizi”ve“süreç iyileştirme”kavramları önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Marina işletmelerinde sunulan ve marinanın temel faaliyetlerini oluşturan hizmetlerin üretilmesiyle doğrudan ilgili olan ana süreç“Deniz Operasyon İşlemleri Süreci”dir. Bu çalışmada, bir marina işletmesinde bu ana süreç ile alakalı süreçlerin analiz edilerek mevcut durumun tespit edilmesi ve analiz edilen süreçlerin iyileştirilmesi için önerilerde bulunulması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda,“örnek olay incelemesi”ve“görüşme”, araştırma yöntemi olarak kullanılmıştır. Örnek olay incelemesi yapıldıktan ve bir marina işletmesinin mevcut iş süreçleri analiz edildikten sonra Türkiye'de faaliyet gösteren farklı marinalarla görüşmeler yapılarak, bu marinalarda yürütülen işler ve iş süreçleri ile ilgili genel uygulamalar hakkında bilgi edinilmiştir. Elde edilen tüm bu verilere istinaden yapılan örnek olay incelemesi kapsamında incelenen marina işletmesinin analiz edilen iş süreçleri genel olarak değerlendirilmiş, haritalandırılmış ve bu süreçlerle ilgili iyileştirme önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Presently by the effect of globalization and the intensity of competition in every field of business, businesses reconsider their activities which do not produce any added value and focus on the work processes with the aim to maintain the customer satisfaction. For this reason, they are adapting a more process focused understanding of management instead of traditional view. The tendency toward process management allows corporations use their resources for the improvement and refinement of their processes. Together with the pressure created by the intense city life, people's longing for sea and nature, the urge to have active preoccupations, the reaction against the standard life, the increase on the economic prosperity and technological developments have rapidly improved yachting and so the marina management all around the world and in our country. The intense competition is observed between marina businesses as well. In this highly competitive environment, marinas, should maintain their existence, sustain their profitability and develop their corporations while they preserve and improve their quality. At this point, as two important concepts in process management,“process analysis”and“process improvement”emerges as vital elements for marina businesses. The main process which is directly related to the major services offered in marina businesses is 'The Process of Marina Operations Activities“. In this study, it is aimed to analyze the sub work processes within the marine operation process, understand the current situation and provide process improvements for each work process of a selected marina business. With this aim ”case study“ and ”interview" are used as the research methods. After the case study and the analysis of the processes of a marina business, a number of interviews have been conducted to different marina businesses in Turkey. The information regarding the general practices that are relevant to the works and business processes on these marina businesses in Turkey is gathered. Within the context of the case study employed, the work processes of the selected marina have been analyzed; evaluated, mapped and process improvement recommendations have been presented.