Otel işletmelerinin yiyecek ve içecek bölümünde çalışanların tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi: İzmir il merkezinde beş yıldızlı otellere yönelik bir uygulama
Determination of burnout levels of food and beverage department employees in hotel operations: An aplication on five star hotels in the city center of İzmir
- Tez No: 410422
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Otel İşletmeleri, Yiyecek ve İçecek Bölümü Çalışanları, Burnout, Hotel Operations, Food and Beverage Depertment Employees
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Özellikle hizmet sektöründe ve insanlarla yüz yüze ilişkilerin yoğun olarak yaşandığı meslek gruplarında daha çok görülen tükenmişlik sendromu, bireyde ruhsal ve fiziksel olarak enerjinin tükenmesi olarak ifade edilmektir. Otel işletmelerinin emek yoğun, dinamik, yorucu ve sistemin her alanında yoğun insan ilişkilerini gerektiren yapısından dolayı otel işletmeleri çalışanları tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Sonuçları itibariyle tükenmişlik sendromu, çalışanların verimliliğinde dolayısıyla da işletmelerin hizmet kalitesinde ve başarısında olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle otel işletmeleri, çalışanların tükenmişlik yaşamasına neden olan faktörlerin araştırılmasına önem vermeleri gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, otel işletmelerinin yiyecek ve içecek bölümü çalışanlarının tükenmişlik düzeylerinin; duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı alt boyutlarında belirlenmesidir. Ayrıca yiyecek ve içecek bölümü çalışanlarının demografik özelliklerine göre tükenmişlik düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemeye yönelik analizler yapılmıştır. İzmir ilinin merkez ilçelerinde bulunan beş yıldızlı otel işletmelerinde gerçekleştirilen alan araştırmasında anket tekniği kullanılmıştır. 230 geçerli anketin analizi sonucunda, yiyecek ve içecek bölümü çalışanlarının duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı alt boyut tükenmişlik düzeylerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca otel işletmelerinde yiyecek ve içecek bölümü çalışanlarının; yaşı, eğitim durumu, turizm sektöründeki mesleki deneyimleri, işletmedeki pozisyonları, işletmedeki ve mevcut pozisyondaki çalışma süreleri, günlük çalıştıkları saat süreleri, aylık kazanç durumları ve iş değiştirme istekleri ile tükenmişlik alt boyutları puan ortalamaları arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Burnout syndrome has been defined as a mental and physical energy exhaustion observed more commonly in the service industry and among occupational groups where intensive face to face relationship with individuals is necessary. Due to the labor- intensive and dynamic nature, and tiresome structure of hotel operations with the necessity of intensive human relationships in all areas, hotel employees face burnout syndrome. Burnout syndrome results negative impact on productivity of employees as well as on service quality and success of businesses. For this reason; hotel companies must investigate the factors that cause burnout syndrome on their employees. Aim of this research is to determine the emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment dimensions of burnout levels of food and beverage department employees in hotel operations. It is also analyzed whether demographics of food and beverage employees differentiate the burnout levels significantly. Field study has been conducted at five star hotels in Izmir city center and survey technique has been used. As a result of analysis of 230 valid questionnaires, it has determined that food and beverage employees' sub-dimensions regarding burnout level of emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment are at medium levels. Besides, statistically significant differences have been observed between food and beverage employees' average scores of burnout sub-dimensions according to demographics such as; age, educational background, professional experience in the tourism industry, position in the company, working period in the company and position, hours they work per day, monthly income status and desire to change job.