Kültür-kavram ilişkisi üzerine bir araştırma
A study on the relation ship between the concept and culture
- Tez No: 410420
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Dil, Düşünce, Anlam, Kültür, Kavram, Language, Idea, Meaning, Culture, Concept
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Toplumun hafızası oluşan ve oluşmakta olan kavramlarla okunur, anlaşılır ve değerlendirilir. Kültür; dilin oluşmasında, kavram üretmede, kavramların içeriğinde ve terimleşmesinde, zihniyetin ve değerlerin oluşmasında, toplumun gelişmesinde, modernite ve değişimde, teknoloji üretme ve kullanmada, bilgi transferinde, modern bakış ve söylemi oluşturmada, kültürel kabul/karşı koyuş sürecinde, müessir bir rol oynamaktadır. Toplum içinde kültürel farklılıklardan kaynaklanan, aynı kavrama yüklenen farklı anlamlar ortaya çıkmakta, zaman içinde kültüre bağlı olarak kavram içeriklerinin değiştiği görülmektedir. Kavramların, anlam kazanmasına, değişmesine, dönüşmesine ve anlam kaybına etki eden nedenler ile bunlar içerisinde toplumun fonksiyonunun (dini ve ahlaki değerleri, yerli/yabancı kültürün etkisi, medya (görsel/yazılı), popülizm, globalizm/küreselleşme, bazı siyasi ve ideolojik akımların/fikirlerin etkisinin) ne olduğu, haliyle kavramlar üzerinde kültürün oynadığı rolün ne olduğu, örnekleriyle incelenip değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The memory of the society is read, understood and evaluated by the concepts which have been formedandare being formed. Culture plays an effective role in the formation of language, creating concepts, in the contents of the concepts and their becoming terms, in the formation of understanding and values, improvement of society, in modernity and change, in technology production and use, information transfer, in forming a modern point of view and discourse, and in the cultural acceptance/rejection. The same concepts are attributed different meanings due to cultural differences in the society; and it is seen that the contents of the concepts change through time with regard to culture. The reasons that result in the change, gaining or losing sense of the concepts, transformation the functions of society among these (effects of religious and moral values, local/foreign cultures, media (visual/printed), populism, globalism, and some political and ideological trends), and the role played by culture on the concepts were tried to be evaluated with examples.