İntermodal taşımacılık yönlü liman rekabeti: Denizli-Denkendorf intermodal rotaları için beresford modeliyle zaman maliyet analizi
İntermodal transport ori̇ented port competi̇ti̇on: beresford transi̇t ti̇me cost analysi̇s for Deni̇zli̇-Denkendorf i̇ntermodal routes
- Tez No: 410430
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDEM ÖZER ÇAYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İntermodal Taşımacılık, Liman, Liman Rekabeti, Beresford Zaman-Maliyet Analizi, Türk Kablo İhracatı, Intermodal Transport, Port, Port Competition, Beresford Transit Time-Cost Analysis, Turkish Cable Export
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Global ticaret, ülkelerin ekonomik kalkınmaları açısından çok önemli bir role sahiptir. Dünya ticaretinin büyümesine bağlı olarak taşıma ağlarının önemi artmış ve bu da beraberinde daha verimli, etkin ve çevre dostu olan intermodal taşıma sisteminin önemini güçlendirmiştir. Ayrıca bulundukları ülkelerin sahip olduğu avantajları kullanarak gelişmesi ve dünya limanlarıyla yarışabilecek ölçüde kaliteli intermodal hizmet verebilmesi ile limanlar ülke ekonomisine önemli düzeyde katkı sağlayacak ve ülkenin Dünya ticaret gücünü arttırabilecektir. Bu nedenle limanlar her geçen gün daha büyük rekabet alanlarına dönüşmektedirler. Artan liman rekabet ortamında ise müşterilerine daha iyi hizmet vermek isteyen limanlar, değişen taleplere istinaden taşıma hizmet sağlayıcılarının geliştirdiği intermodal taşımacılık gibi yeni taşıma alternatiflerinden faydalanmaktadırlar. Bu çalışmada Türkiye-Almanya arasındaki ticarete hizmet veren/verecek olan intermodal taşıma sistemleri alternatiflerinin değerlendirmesi Ege Bölgesi Limanlarına odaklanılarak yapılmıştır. Bu araştırmanın amacı ise Türkiye ile Almanya arasındaki intermodal taşımacılık alternatiflerinden yola çıkıp süre, maliyet ve mesafe faktörlerine bakılarak en uygun rota alternatifinin belirlenmesidir. Çalışma kapsamında Türkiye'den Almanya'ya kablo ihracatı alanında 7 farklı intermodal rota belirlenerek bu rotalardan optimum olanını seçebilmek için çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır. Beresford zaman-maliyet modeli yöntem olarak kullanılarak optimum rotanın seçimine yardımcı olacak bir çözüm sunulmuştur. Sonuç olarak artan rekabet koşullarında müşterilerine katma değerli hizmet vermek isteyen liman yönetimleri, değişen talep koşullarında ulaştırma hizmet sağlayıcılarının geliştirdiği intermodal taşımacılık gibi yeni taşıma alternatiflerinden faydalanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
International trade has an enormous role in development of countries. The importance of transportation networks has increased in relation with the increase of global trade, and this has resulted in strengthening the existence of more efficient, effective and eco friendly transport system as intermodal transport. Besides any port which would be developed using the owner country's advantages and which can provide a qualified intermodal service with the worldwide standards, would definitely contribute a great deal to country's national income. Moreover, this would increase the country's trade power in the global world. Therefore, ports become to huge competition areas. In increasing port competition conditions, ports which try to provide better services to their customers are using the transport alternatives like intermodal transport newly developed by transport services providers in changing requirements conditions. Assessment of the intermodal transport system alternatives that serves / will serve the trade between Turkey and Germany on Ports in Aegean Region has been carried out in this study. In this research the aim of the study is starting out intermodal transport alternatives between Turkey and Germany, and determine the optimal route in terms of cost, time and distance factors. In the scope of this study seven different intermodal transport routes have been determined in the cable export from Turkey to Germany and various assessments have been carried out in order to be able to choose the most optimal choice of those routes. The method which is Beresford Transit Time-Cost Model been used to provide a solution that will be helpful for the choice of optimal route. As a result, increasing competitive conditions port managers who try to provide value added services to their customers are using the transport alternatives like intermodal transport newly developed by transport services providers in changing requirements conditions.