The conflict between Greece and Macedonia and the limits of international mediation
Yunanistan ile Makedonya arasındaki çatışma ve uluslararası arabuluculuğun sınırları
- Tez No: 410429
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY ZEHRA AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çatışma Çözümleme, Uluslararası Arabuluculuk, Geçici Andlaşma, Conflict Resolution, International Mediation, Interim Accord
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Makedonya ile Yunanistan arasındaki ilişkiler Makedonya'nın bağımsızlığını ilan etmesinden itibaren sorunlu olagelmiş, Yunanistan'nın, Makedonya'nın anayasal ismi (Makedonya Cumhuriyeti) ile Avrupa-Atlantik kurumlarına entegrasyonuna karşı çıkması üzerine ilişkiler daha da gerginleşmiştir. Yunanistan, Makedonya'nın anayasal ismini kullanmasının ülkesinin kuzey bölgesi üzerinde toprak talebinde bulunacağı anlamına geldiğini devamlı surette iddia etmektedir. Makedon liderlerin, Yunanistan'nın kendi kültürel mirasına ait olduğunu iddia ettiği antik Makedon Krallığı sembollerini kullanarak milli kimlik siyaseti yapmaya başlaması üzerine ilişkiler daha gergin hale gelmiştir. Makedonya, Yunanistan'ın ülkesi üzerinde hak iddia etmediğini devamlı surette belirtmesine ve iyi niyet göstergesi olarak anayasının ilgili maddelerini ve bayrağını değiştirmesine rağmen, Yunanistan veto hakkını kullanmak suretiyle Makedonya'nın AB ve NATO üyeliğinin kabulünü engellemeye devam etmektedir. Uluslararası Adalet Divanı Yunanistan'ın, Makedonya'nın AB ve NATO'ya üyeliğini engellemek suretiyle 1995 tarihli Anlaşma gereklerini ihlal ettiğine hükmetmiştir. BM nezdinde yirmi yıl sürdürülen arabuluculuk çabaları tarafların uyuşmazlığı nedeniyle tıkanma noktasına gelmiştir. Bu çatışma nedeniyle AB ve NATO'nun genişleme suretiyle Batı Balkanların istikrara kavuşturulması stratejisi sekteye uğramıştır. Jeopolitik gelişmeler gözönüne alındığında, çatışmanın çözümlenmesi bölgesel istikrarı etkilemesi potansiyeli nedeniyle uluslararası toplumun bir önceliği haline gelmiştir. Bu çalışma, öncelikle bir çatışma çözümleme yaklaşımı olan uluslararası arabuluculuğun sınırlarını göstermeyi amaçlamaktadır. İncelenen örneklem, sadece uluslararası arabuluculuğa başvurulmasının milli kimlik gibi değer bazlı uyuşmazlıklarda işlevsiz kaldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The bilateral relations between Greece and Macedonia have been problematic since Macedonia's declaration of independence, and got more strained following Greece's objections to Macedonia's integration to Euro-Atlantic institutions with its constitutional name. Greece has repeteadly claimed that Macedonia's using its constitutional name, the“Republic of Macedonia”, implies territorial claims against its northern province. The relations got more strained once Macedonia's leaders began promoting the national identity through historical symbols of ancient Macedonian kingdom, whereas Greece asserts that those symbols essentially belong to its own heritage. Although Macedonia reiterated that it has no territorial claims against Greece and, as a sign of goodwill, revised the provisions of its constitution, and altered its national flag, Greece continues to block Macedonia's admission to the EU and NATO membership by using its veto power. The International Court of Justice, ICJ, ruled that Greece breached its obligations stipulated in the 1995 Interim Accord by blocking Macedonia's accession to the EU and NATO. Although the UN brokered mediation efforts, the resolution of the name conflict has been a stalemate due to the parties' intransigence even after two decades. The main strategy of the EU and NATO for stabilizing the Western Balkans through enlargement was derailed due to the name dispute. Settlement of the conflict becomes a priority for international community due to its potential to affect wider regional stability, given the recent developments in geopolitical setting. This study primarily aims at unfolding the limits of international mediation as a mainstream conflict resolution approach. The case study under review suggests that the sole use of international mediation remains dysfunctional in value-based conflicts, particularly that of national identity.