Lojistik işletmelerinde bulut bilişim uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of cloud computing applications on logistics firms
  1. Tez No: 410436
  2. Yazar: ÇAĞLAR AKTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR YAŞAR SAATÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bulut Bilişim, Lojistik, Lojistik Bilgi Teknolojileri, Cloud Computing, Logistics, Logistics Information Technologies
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Dünya pazarlarının küreselleşmesi ile birlikte hız, maliyet ve bilgi yönetimi kavramları daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Teknolojik bir yenilik olarak değerlendirilen bulut bilişim, bilgi teknolojileri faaliyetlerinin dış kaynaklardan kullanılarak temel yeteneklere odaklanılmasına ve gelişen teknolojilere uyum sağlanmasına imkan vermektedir. Bulut bilişim, dış kaynak kullanımı kavramına ek olarak, aynı zamanda daha hızlı ve daha esnek iş süreçlerine,“kullandıkça öde”prensibi ile daha düşük maliyetlerle ulaşmaya olanak sağlamaktadır. Bilgi teknolojilerinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi de lojistik sektörüdür. Özellikle küçük ve orta ölçekli lojistik işletmeleri, esas yetenekleri olmayan bilişim teknolojilerinin sahipliğini, yönetimini ve sürdürülebilirliğini sağlamak için yüksek miktarda zaman ve para harcamak zorundadırlar. Böyle bir ortamda sağladığı avantajlar ile bulut bilişim, lojistik işletmelerine yüksek teknolojilerle entegre bir şekilde pazarlardaki rekabet düzeylerini artırma fırsatı sunmaktadır. Bu çalışmada, lojistik işletmelerinin bulut bilişime dair farkındalıkları, bulut bilişim kullanımını tercih etme ve etmeme sebepleri ile bulut bilişimin lojistik işletmelerine yönelik fayda ve riskleri araştırılmıştır. Bu kapsamda lojistik işletmeleri ile yapılan görüşme verilerinin analizinden elde edilen bulgular teknolojik, organizasyonel ve çevresel bağlamda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the globalisation of world markets, the concepts of speed, cost and information management have gained more importance. Cloud computing, which is evaluated as an innovative technology, enables to focus on core competencies and keep up with the developing technologies via outsourcing information technology activities. Cloud computing also allows to reach faster and more flexible business processes with lower costs through the principle of“pay as you go”in addition to outsourcing concept. Logistics is one of the sectors, in which information technologies are used intensively. Especially small and medium sized logistics companies are obliged to spend high amount of time and money to be able to provide the possession, management and sustainability of information technologies. In such a case, cloud computing, through its benefits, offers logistics companies to enhance their competition levels in the markets by integrating high technologies. In this study, awareness of logistics companies with regard to cloud computing, their reasons for prefering or not prefering the usage of cloud computing and benefits and risks of cloud computing for logistics companies are investigated. In this context, findings derived from the analysis of the data obtained via interviews with the logistics companies are evaluated in the context of technological, organizational and environmental issues.