İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye çalışanlarının iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin analizi
Job satisfaction and burnout levels of employees in İzmir metropolitan fire department
  1. Tez No: 410438
  2. Yazar: ZEYNEP SARITAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İPEK DEVECİ KOCAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İtfaiye çalışanları, iş doyumu, tükenmişlik, Firefighters, Job satisfaction, Burnout
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
1714 yılında Yeniçerililere bağlı olarak kurulan Tulumbacılar Ocağı günümüz anlamında İtfaiye Teşkilatını oluşturmaktadır. 300 yılı aşkın bir tarihi olan İtfaiyecilik Mesleğinin çalışanları yangın, sıkışmalı trafik kazaları, göçük, intihara teşebbüs, su baskınları, afet ya da patlama sonucu oluşan acil durumlar, suda boğulmalar, metan gazı boğulmaları, hayvan kurtarma gibi birçok arama-kurtarma görevini icra etmektedirler. Bu çalışmada iş güçlüğü ve riski fazla olan itfaiye çalışanlarının iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerini incelenmektedir. Çalışmada Weiss, Davis ve England (1967) tarafından geliştirilmiş olan Minnesota İş Doyum Ölçeği ile Maslach ve Jackson (1981) tarafından geliştirilmiş olan tükenmişlik ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçekler yardımıyla itfaiye çalışanlarının mesleklerinde iş doyumları ve tükenmişlik düzeyleri incelenmiştir. Veriler istatistiksel olarak değerlendirilerek itfaiye çalışanlarının yüksek riskli çalışma koşullarında görevlerini yerine getirirken karşılaştıkları problemler, mesleğin avantajları ve dezavantajları irdelenmiştir. Anket tekniği kullanılan bu araştırma, İzmir ilinde bulunan İtfaiye merkez binası ve gruplarında çalışan itfaiyeciler üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın bulguları ışığında öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish fire department which is founded in 1714 depending on the Janissaries, constitutes the Fire Department in terms of today. The Employees, with a history of over 300 years Fire Fighting, carry out many tasks as Fire, compressional traffic accidents, collapse, suicide attempt, flooding, emergencies caused by disaster or explosion, drowning in water, drowning of methane and animal rescue. This thesis examines the job satisfaction and burnout levels of the firefighters who have much challenges and risks at work. İn this study the“Minesota Job Satisfaction Scale”which was developed by Weiss, Davis and England (1967) and the“Burnout Scale”which was developed from Maslach and Jackson (1981) were used. The Job satisfaction and Burnout levels of the Firefighters were studied with help of these Scales.The Problems, advantages and disadvantages of the works in fire department were examined by evaluating the datas. The survey technic, which is used in this thesis, was conducted on the Firefighters in Headquarter and Groups of Fire department in Izmir. The proposals have been developed according to findings of the research.