Canlı varlıkların muhasebeleştirilmesi ve bir uygulama
Canli varlıkların muhasebeleştirilmesi ve bir uygulama
  1. Tez No: 410454
  2. Yazar: ŞAHİNAZ AŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN YÜKÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Canlı Varlıklar, Büyükbaş Hayvancılık, TMS 41 Tarımsal Faaliyetler Standardı, Canlı Varlıkların TMS 41'e Göre Muhasebeleştirilmesi, Gruplandırılması, Canlı Varlıklarda Gerçeğe Uygun Değer Yöntemi, Biological Assets, Cattle Farming, TMS 41 Agriculture Activity Standard, Account of biological assets According to TMS 41, Account Net Book Value of Biological Assets
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Son yıllarda tarım sektöründeki uluslararası çaptaki yoğun rekabet nedeniyle ülkemizde aile tipi üretim modelinden işletme tipi üretim modeline geçişler yoğunlaşmıştır. Yaşanan bu değişiklikler muhasebe uygulamalarının da değişmesine, literatüre yeni kavramların girmesine sebep olmaktadır. Tarımsal faaliyetlere ilişkin uluslararası muhasebe standartlarıyla uyumlu TMS 41 Tarımsal Faaliyetler Standardı 2006 yılında kabul edilmiştir. Bu standarda göre canlı varlık, yasayan bitki veya hayvanlardan, benzer hayvan veya bitkilerin oluşturduğu gruplardan oluşmaktadır. Standardın amacı, tarımsal faaliyetlerde bulunan işletmelerde biyolojik (canlı) varlıklar; hasat zamanındaki tarımsal ürünler ve belli nitelikteki devlet yardımlarına ilişkin özellik arz eden işlemlerin muhasebeleştirilmesinde uluslararası alanda farklılık gösteren muhasebe uygulamalarından doğan sorunları ortadan kaldırmak olduğu söylenebilir. Standardın Kapsamına; biyolojik (canlı) varlıklar; hasat anında tarımsal ürünler ve belli nitelikteki devlet teşvikleri girmektedir. Canlı varlıkların hayvan ve bitki olmak üzere iki temel gruba ayrılarak her bir grubun dönen varlık ve duran varlık ayrımına tabi tutularak alt grupları oluşturulmuş ve birer muhasebe örneği verilmiştir. Ayrıca canlı varlıklara ilişkin gerçeğe uygun değer ve duran varlık grubundaki canlı varlıkların amortisman uygulamaları konusunda örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. Son bölümde büyükbaş hayvancılık sektöründe önemli bir yere sahip firma uygulaması üzerinde durularak çalışmamızın amacı ve kapsamı hususunda somut örnekler verilerek literatüre katkı sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, family business corporations started to turn into standard business corporations because of intensive competition in agriculture industry with international area. All differences resulted to change account applications and entrance of new issues. TMS 41 Agriculture Activity Standard conformed with intertanional accounting standards about agricultural activités was accepted in 2006. According to this standard, organism consists of living plants or animals and biological assets like them. The aim of this standard is solving problems international differences about biological assets in agriculture corporations, recognition of specific stiuations about agricultural products in harvest season and some government support . This standard consists of biological assets, agricultural products in harvest season and some government supports too. By seperating into two sections as animals and plants, they include subgroups like intangible and tangible assets and accountant examples given for each of them. Also, net book value in biological assets and depreciation applications in intangible assets was tried to be explained by examples. In the last section, the aim of our study is contributing to literature by focusing on an important cattle farming industry application with providing tangible examples.