İşsizlikle mücadelede sosyal güvenlik uygulamaları: Türkiye örneği
Social security practices in struggling with unemployment: The case of Turkey
  1. Tez No: 410453
  2. Yazar: OĞUZHAN DEMİRHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşsizlik, İşsizlikle Mücadele Yöntemleri, İşsizlik sigortası, Sosyal Koruma, Sosyal Güvenlik, Unemployment, Methods of struggle Unemploymnet, Unemployment İnsurance, social protection, Social security
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İnsanlık tarihinin en eski çağlarından beri varolan sosyo-ekonomik, mesleki ve fiziksel riskler insanların geleceğe yönelik endişelerini arttırmıştır. Bu nedenle insanlar, kendilerini koruyacak ve geleceğe umutla bakabilmelerine yardımcı olabilecek bir sosyal güvenlik sistemine ihtiyaç duymuşlardır. Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından yürürlüğe konulan 102 sayılı sözleşmede, toplumsal riskler 9 sınıfa ayrılarak, bu risklerle mücadele edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Tezimizin de konusunu oluşturan İşsizlik, Uluslararası sözleşme metninde yer alan bir sosyo- ekonomik risk olarak tanımlanmıştır. Bizde çalışmamızda işsizliklikle ilgili bilinmesi gereken kavramları, işsizliğin nedenlerini, sonuçlarını ve çözüm önerileriyle birlikte işsizlikle mücadelede Türkiye'de uygulanan sosyal güvenlik politikalarını irdelemeye çalıştık. Özellikle sonuç bölümünde işsizlik sigortası veya sosyal yardımlar kapsamında yapılan ödeme ve yardımların etkin kullanılmasına ilişkin önerilerde bulunduk.
Özet (Çeviri)
Since the ancient eras of humanity, socio economic, pysical and occupational risks are rises people's doubt about future. For this reason, people need to a social security system to feel confident, save theirselves and look up to the future. By the agreement (nr. 102) is implemented by ILO, social risks are divided in 9 categories and struggle against them is underlined. Unemployment is defined as a social risk in the international agreements and also this is the thesis statement of our viewpoint. In our study, we take hand the social security politics of Turkey to struggle against unemployment with terms about unemployment, reasons of them, outcomes and solitions advices. At the conclusion part, we especially bring advices about using the unemployment insurence and social aids efficiently