(Şeyhu'l-İslam Burhânüddin Ebü'l-Hasen Ali b.) Ebû Bekir el-Merginanî'nin el-Hidâye isimli eserindeki ibadetler bahsinde geçen İmam Şâfiî'ye ait görüşlerin tespit ve tahkiki
Determining and analyzing İmam Shafiī's idea satthe worships chapter of al-Hidāya by Burhanuddin Abu al-Hasan Ali b. Abu Bakr al-Marqinānī
  1. Tez No: 410455
  2. Yazar: HALİL EKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: el-Hidâye, Merginâni, İmam-ı Şâfiî, İbadetler, al-Hidāya, al-Marqinānī, Imam Shafiī, Worships, Religious practices
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
El- Hidâye, el-Merginani'nin Hanefi fıkhını anlattığı bir eserdir. Fıkhın bütün konuları genel hatlarıyla anlatılmıştır. Eserde İmam Şâfiî'ye ait görüşler farklı şekillerde aktarılmıştır. Bazen Şâfiî'nin doğrudan adı zikredilerek kendisinden alıntılar yapılmış, bazen Hanefilerin görüşü zikredilip Şâfiî de bu görüştedir denmiş, bazen de bir kavli de bu yöndedir gibi ifadeler kullanılmıştır. Bazı kere de sadece Hanefi görüşü aktarılarak Şâfiî'nin görüşüne hiç yer verilmeden Şâfiî'nin bu konuya muhalif olduğu zikredilmekle yetinilmiştir. İşte Hidaye'nin ibadetler bahsi özelinde hem İmam Şâfiî'ye atfedilerek aktarılan bu görüşleri tespit etmek hem de bir kısmının İmam Şafiye ait olmadığı tezinden yola çıkarak tespit ve tahkikini yapmak için bu çalışma yapılmıştır. Tezde el- Hidaye'nin ibadetler bahsi özelinde İmam Şafiî'ye ait 194 görüşü incelenmiştir. Üç bölümde incelemiş olduğumuz çalışmada Şâfiî'ye ait 39 görüşün yanlış olarak nakledildiği tespit edilmiştir. Tespit ve Tahkik edilen 194 fıkhi konu Şafi kaynaklarından hareketle açıklanmıştır. Fıkhın İbadetler bahsinde geçen birçok konu mukayese edilerek Hanefi ve Şâfiî mezheplerinin görüşleri hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Al-Marqinānī elaborates Hanafi legal schools' thought in his notable book al-Hidāya. All topics of Islamic law have been covered in general. Judgments of Imam Shafiī have been quoted in different ways within this work, for instance, they have been quoted directly by mentioning his name or indirectly by mentioning his agreement or disagreement with Hanafis' judgments. The main hypothesis of this thesis is that some of these judgments directly or indirectly attributed to Imam Shafiī in the chapter of“Worships”in this book does not belong to him. Thus, we will determine the views attributed to Imam Shafiī and verify them in terms of belonging to Shafii. We have examined out of 194 judgments credited to Imam Shafiī in al-Hidāya and have found out 39 of them had been mis-quoted. We have also examined and compared ideas of Hanafi and Shafiī legal schools' thoughts on religious practices in detail.