Süs bitkisi fidanı üretiminde aerofog (aeroponik) sistemi ile diğer klasik köklendirme ortamlarının karşılaştırılması
Comparison of other classic rooting environment with aeroponics system in ornamental plant production
- Tez No: 410836
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Süs bitkisi, üretim teknikleri, köklendirme ortamı, aeroponik sistemi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bitkisel üretim ve yetiştirme sektörü ekonomik açıdan önemli katkı sağlayan ve giderek gelişmekte olan bir sektör konumundadır. Bu sektör içinde yeni teknikler ve yöntemlerin geliştirilmesi öncelikli hale gelmiştir. Bu tez kapsamında süs bitkisi üretim tekniği kapsamında önem kazanan aeroponik sisteminin diğer köklendirme ortamları ile karşılaştırılması ve uygulanabilirliğinin test edilmesidir. Bu amaçla süs bitkisi fidanı üretiminde en çok kullanılabilecek herdem yeşil ve odunsu 4 bitki (Ficus nitida Retusa, Pittosporum tobira nana L., Buxus sempervirens L. ve Nerium oleander L.) türü seçilmiştir. Bu bitkilerin gövde çelikleri sera ortamında torf+perlit, mil ve aeroponik ortamında köklendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmada gözlem ve incelemeler için kökçüklerin gelişimi, çelik yaşama yüzdesi, yapraklanma sayısı ve durumu, hastalık durumu, dal sayısı, en uzun yan dal boyu, çelik tepe sürgünü çapı gibi işlemler dikkate alınmıştır. Elde edilen verilerle SPSS ortamında analizler (Varians ve Duncan testi) yapılmıştır. Değerlendirmeler sonucunda aeroponik sisteminin diğer sistemlere göre Ficus nitida Retusa, Buxus sempervirens L., Pittosporum tobira nana L. ve Nerium oleander L. başarılı olumuştur. En başarılı tür Nerium oleander L. dir.
Özet (Çeviri)
Plant production and growing industry contributing economically important and is a sector which is gradually developing. This sector is to test new techniques and methods in the context of the development of ornamental plants issue.For thesis becomes increasingly important priority propagation techniques comparison with other rooting media, and the applicability of the aerofog system. For this purpose, most commonly used in the production of seedlings of ornamental plants can be evergreen and woody 4 plants (Ficus L. nitida, Pittosporum tobir nana L., Buxus sempervirens and L. Nerium oleanderl.) Type is selected. Stem cuttings of these plants in the greenhouse environment peat + perlite, shafts and tried rooted in aeroponics environment. The development of rootlets for research and observations in the study, steel survival, foliation number and status, disease status, number of branches, the longest lateral length, rolling hills shoot diameter were taken into account such things as the. With the obtained data analysis in SPSS (variance and Duncan test) it was performed. Reviews of aeroponics system compared to other systems as a result of Ficus nitida retuse, Buxus sempervirens L. Pittosp death I was successful tobir nana L. and L. Nerium oleander. Nerium oleander L. most successful species. Keyword: Ornamental plant, cultivation techniques, rooting environment, aeroponic system.