Sağlıklı ve epilepsi hastası bireylerin, beyin MR görüntüleri üzerinde karşılaştırmalı geometrik morfometrik analiz
Comparative geometric morphometric analysis on brain mr images, healthy, and individuals suffering from epilepsy
  1. Tez No: 410883
  2. Yazar: MERAL DOĞANALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Veteriner Hekimliği, Anatomy, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, Beyin, Epilepsi, Geometrik Morfometri, Anatomy, Brain, Epilepsy, Geometric Morphometrics, MRI
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma; epilepsi hastaları ile normal bireylerin sol sagittal yönlü beyin MR görüntüleri arasında geometrik morfometrik bir farklılık olup olmadığını araştırmak için yapılmıştır. Bu amaçla; kontrol grubu olarak 20 adet (10 erkek 10 bayan ) sağlıklı, ergin bireyin (20-40 yaş) sol sagittal yönlü beyin MR'ları alındı. Deney grubu olarak ise 20 adet (10 bayan-10 erkek) epilepsi tanısı konulmuş, ergin bireyin (20-40 yaş) sol sagittal yönlü beyin MR görüntüleri alındı. Çalışmada geometrik morfometrik analiz için toplam 13 adet homolog landmark kullanıldı. Geometrik morfometrik analiz için 4 adımlık prosedür uygulandı. Kontrol ve deney gruplarının PCA analizinde; PCA-1 % 30.38 ve PCA-2 % 19.49 olarak bulundu. Her iki grup arasında corpus callosum'un anterior, dorsal ve posterior düzeyindeki geometrik morfometrik farklılıklar belirgindi. Epilepsi hastalarının corpus callosum'unun özellikle posterior'u düzeyindeki geometrik morfometrik farklılıklar dikkat çekiciydi. Kontrol ve deney grupları arasında herhangi bir seksüel dimorfizm gözlenmedi. Ancak epilepsi hastalarının cinsiyetleri arasında geometrik morfometrik açıdan seksüel dimorfizm mevcuttu.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to seek whether there is geometric morphometrics difference on MR images of left sagittal brain in epilepsy patients. For this purpose, sagittal brain MR images of control group of 20 healthy, mature persons (10 male, 10 female, 20-40 age) were obtained. As an experimental group, sagittal brain MR images of 20 mature persons (10 male, 10 female, 20-40 age) diagnosed with epilepsy were obtained. In this study, total of 13 homologous landmarks were used for the geometric morphometrics analysis. A four-step procedure has been applied for the geometric morphometrics analysis. In PCA analysis of control and experimental groups, PCA-1 30.38%; PCA-2 19.49% were determined. Some geometric morphometric differences on anterior, dorsal and posterior levels of corpus callosum were observed between two groups. Geometric morphometrics differences especially on the level of posterior of corpus callosum of epilepsy patients are noteworthy. Any sexual dimorphism was not observed between control and experimental groups. However, there is sexual dimorphism between the sexes of epilepsy patients in terms of geometric morphometrics.