Farklı braket ve ligasyon tiplerinin tükürükteki nikel ve krom iyon seviyeleri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Assesment of salivary nickel and chromium levels in different types of brackets and ligation
  1. Tez No: 410901
  2. Yazar: MÜCELLA TEZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK AYHAN BAŞÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Chromium, conventional brackets, nickel, salivary, self-ligating brackets
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
AMAÇ:Bu çalışmanın amacı self-ligating braketler ve elastomerik ligatürle bağlanan konvansiyonel braketlerin tükürükteki nikel ve krom iyon sevilerine etkilerini değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM:28 ortodontik tedavi gören hasta çalışmaya katılmıştır. Birinci grup 14 hastadan oluşup tüm dişlerine konvansiyonel braketler bondlanmıştır. İkinci grup 14 hastadan oluşup tüm dişleri self- ligating braketlerle bondlanmıştır. Uyarılmamış tükürük örnekleri her hastadan bonding işleminden önce, bonding işleminden 2 hafta sonra ark teli yerleştirilmeden önce, ark teli yerleştirildikten 2 hafta sonra, ark teli yerleştirildikten 4 hafta sonra elde edilmiştir. Tükürük örnekleri ICP- MS (Perkin Elmer Elan 5000) kullanılarak analiz edilmiştir. Mann-Whitney U test gruplar arası istatistiksel karşılaştırmalar ve Wilcoxon signed rank testi grup içi istatistiksel karşılaştırmalar için kullanılmıştır. BULGULAR:Tükürükteki Ni ve Cr seviyeleri konvansiyonel braketler ve self ligating braketler arasında istatistiksel olarak farklı değildi (P>0.05).
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE:The purpose of this study was to evaluate the effects of self-ligating brackets and conventional brackets ligated with elastomeric ligatures on salivary nickel and chromium levels. MATERIAL AND METHODS:Twenty eight orthodontic patients (mean age, years) were included in this study. The first group consisted of 14 patients with conventional brackets bonded to their teeth. The second group consisted of 14 patients with self-ligating brackets bonded to their teeth. Four unstimulated salivary samples were obtained from each patient before bonding , 2 weeks after bonding and before placing the Ni-Ti archwires, 2 weeks after placing the wires, 4 weeks after placing the wires. The salivary samples were analyzed using an ICP-MS (Perkin Elmer Elan 5000). The Mann-Whitney U test were used for statistical comparison of intergroup comparisons and the Wilcoxon signed rank test was used for intra- group comparisons. RESULTS:Salivary Ni and Cr ion levels were not statistically different between self-ligating brackets and conventional brackets (P>0.05). Ni and Cr levels in T1, T2,T3 showed statistically significant increases compared with T0 in both groups (P< 0.01). CONCLUSIONS:There are not different from self-ligating brackets and conventional brackets with regard to salivary Ni and Cr ion levels.