Respiratorik distres sendromlu prematüre buzağılarda nebülizasyon yöntemi ile uygulanan salbutamol, flutikazon ve furosemid kombinasyonlarının akciğer fonksiyonu üzerine klinik etkinliğinin araştırılması
The investigation of clinic efficacy on lung function of salbutamol, fluticasone and furosemid combinations by nebulization in premature calves with respiratoric distress syndrome
- Tez No: 410903
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT OK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Flutikazon, Furosemid, Prematüre Buzağılar, Respiratorik distres sendrom, Salbutamol, Fluticasone, Furosemid, Premature calves, Respiratoric distress syndrome, Salbutamol
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı respiratorik distres sendromlu prematüre buzağılarda nebülizasyon yöntemi ile uygulanan salbutamol, flutikazon ve furosemid kombinasyonlarının akciğer fonksiyonu üzerine klinik etkinliğini belirlemek ve tedavi öncesi ile tedavi süresince hemogram, kan gazları ve klinik bulgularının nasıl bir değişim gösterdiğini ortaya koymaktır. Bu çalışmada 25 buzağı eşit sayıda 5 gruba ayrıldı. 1. grup kontrol, 2. 3. 4. ve 5. gruplar ise deneme grubunu oluşturdu. 1. grup yalnızca standart tedavi (oksijen ve destek tedavi) uygulanırken, deneme gruplarına standart tedavi ve nebulizer ilaç kombinasyonları uygulandı. Nebulizer ilaç kombinasyonları; 2. grup (salbutomal +flutikazon), 3. grup (salbutomal+ furosemid), 4. grup (flutikazon +furosemid) ve 5. grup (salbutamol + flutikazon + furosemid) olarak belirlendi. Bütün buzağılardan venöz kan gaz ölçümleri 0., 1., 2., 4., 8., 24., 48. ve 72. saatlerde vena jugularis'ten, arteriyal kan örnekleri ise 0.,1., 24., 48. ve 72. saatlerde arteria aurikularis'ten alınan örneklerden ölçüldü. Hemogram ölçümleri ise 0., 24., 48. ve 72. saatlarde alınan venöz kan örneklerinden yapıldı. Monitörizasyon ve klinik gözlemleri 0., 1., 2., 4., 8., 24., 48. ve 72. saatlerde yapıldı. Respiratorik distres sendromlu prematüre buzağıların akciğer fonksiyonlarındaki iyileşmenin takibinde kullanılan PaCO2, laktat, PaO2, SatO2 ve SpO2, solunum sayısı parametrelerindeki grup içi istatiksel farklılık tüm nebulizer tedavi gruplarında belirlenirken, standart tedavi grubunda yalnızca PaCO2 değerinde istatiksel farklılık gözlendi. Nebulizer tedavi gruplarında bulunan buzağılarda klinik ve labaratuvar bulgulardaki iyileşmenin daha belirgin olduğu görüldü. Bu çalışmada hematolojik bulgular değerlendirildiğinde, istatistiksel yönden 2. ve 4. grup hematokrit ve hemoglobin değerleri haricinde istatiksel farklılık gözlenmedi. Sonuç olarak prematüre buzağılarda pCO2 ve laktat düzeyleri ile solunum sayısında önemli artış, pO2, SatO2 ve SpO2 düzeylerinde ise önemli azalma olduğu görüldü. Tedavi sürecinde ise pCO2 ve laktat düzeyleri ile solunum sayısında önemli düşüş, pO2, SatO2 ve SpO2 düzeylerinde ise önemli artış olduğu görüldü. Respiratorik distres sendromlu prematüre buzağıların akciğer fonksiyonunun değerlendirilmesinde en ideal parametrelerin pCO2, pO2, SatO2, SpO2, laktat ve solunum sayısının olduğu belirlendi. Respiratorik distres sendromlu prematürelere standart tedavinin yanında nebulizer ilaç kombinasyonlarının uygulanmasının akciğer fonksiyonu üzerinde önemli düzeyde iyileştirici etkisinin olduğu, klinik iyileşme ve akciğer fonksiyonunun düzeltilmesinde ise en iyi nebulizer ilaç kombinasyonun ise salbutamol ve flutikazon olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The first aim of this study was to determine the clinical efficacy of salbutamol, fluticasone and furosemid combinations given by the nebulization method on lung function in premature calves with respiratoric distress syndrome. The second purpose of this study was to show how the indicators of hemogram, blood gases and clinical altered during the treatment in these premature calves with RDS. In this study 25 calves were equally allocated into 5 groups. The first group was the control group whereas the 2., 3, 4 and 5. groups constituted the experimental groups. The standard treatment including oxygen and support treatment was merely performed to the control group, while in addition to the standard treatment nebulized drug concentrations were performed to the experimental groups. These nebulizer drug concentrations were determined as salbutomal + fluticason for 2nd group, salbutomal+ furosemid for 3rd group, fluticason + furosemid for 4th group and salbutamol + fluticason + furosemid for 5th group. The venous blood gas samples were obtained from vena jugularis at the 0th, 1st, 2nd, 4th, 8th, 24th, 48th and 72nd hours while the arterial blood gas samples were measured in samples taken from arteria auricularis of all calves at the 0th, 1st, 24th, 48th and 72nd hours. The monitorization and clinical observations were performed at the 0th, 1st, 2nd, 4th, 8th, 24th, 48th and 72nd hours. The intra group statistical difference in PaCO2, lactate, PaO2, SatO2, SpO2 and respiration rate parameters used for the monitoring recovery of lung functions in premature calves with respiratoric distress syndrome was determined in all nebulized treatment groups, while a statistical difference was observed only in PaCO2 value in the standard treatment group. It was seen that the recovery of clinical and laboratory findings were more clear in calves found in nebulized treatment groups and these changes were generally statistically significant in the period after 24 hours. In this study, when the hematological findings were statistically evaluated, there was not any statistical difference observed except for 2nd and 4th group's hematocrit and hemoglobin values. In conclusion, substantial increases in PaCO2 and lactate levels and respiration rate and significant decreases in pO2, SatO2ve SpO2 were seen in cases with respiratoric distress syndrome. During the treatment, substantial decreases in PaCO2, lactate and respiration rate levels and significant increases in pO2, SatO2ve SpO2 were seen in cases with respiratoric distress syndrome. In respiratoric distress syndrome, PaCO2, PaO2, SatO2, SpO2, lactate and respiration rates were determined as the most ideal parameters regarding to the assessment of the lung function. In addition to the standard treatment, the utilization of nebulized salbutamol, fluticason and furosemid combinations in premature calves with respiratoric distress syndrome was found to have an important remedial effect on lung function. This study showed that the best nebulized drug combination was salbutamol and fluticason for clinical recovery and lung function improvement.