Düşey ve eğik kazıklı iskele yapılarında zemin-kazık etkileşiminin detaylı ve basitleştirilmiş modeller ile irdelenmesi
Soil-pile interaction of wharf structures having verti̇cal and/or batter pile using detailed and simplified modelling
- Tez No: 411510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE DORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kazıklı iskeleler, zemin-yapı etkileşimi, ankastrelik boy, doğrusal olmayan zemin yayları, Pile-wharf structures, soil-structure interaction, flush length, nonlinear ground springs
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kıyı ve liman yapıları, güvenli ve ekonomik bir yol olan su taşımacılığı için vazgeçilmez yapılarıdır ve ekonomik ömürleri boyunca oldukça önemli miktarda sismik yüklere maruz kalırlar. Özellikle düşey ve eğik kazıklara mesnetlenen kazıklı iskele yapılarında, kazık-iskele bağlantı noktaları dinamik yüklere karşı direnci sağlayacak önemli kesimlerdir. Ancak anılan birleşim noktalarının sismik performansı henüz tam olarak anlaşılmış değildir. Kıyı ve Liman Yapıları, Demiryolları, Hava Meydanları İnşaatlarına İlişkin Deprem Teknik Yönetmeliği'de (DLH 2008), bu tür yapıların sismik performanslarının belirlenmesinde şekil değiştirmeye göre tasarım ilkeleri benimsenmiştir. Anılan yönetmelik esaslarına göre sismik değerlendirmede zemin-kazık etkileşimi doğrusal olamayan zemin yayları ile dikkate alınacaktır. Ancak bu oldukça zahmetli olduğunda kimi zaman belirli bir ankastrelik boyu dikkate alınarak zemin-kazık etkileşimi daha basit bir şekilde dikkate alınmaktadır. Bu çalışmada, düşey ve eğik kazıklardan oluşan, farklı zemin profillerine sahip örnek kazıklı iskele yapılarında zemin-kazık etkileşimi, doğrusal olmayan yaylar (detaylı modelleme) ve belirli bir ankastrelik boyu tariflenmek suretiyle tabanda tam ankastre (basitleştirilmiş modelleme) kabulü ile tariflenmiş, yatay yük taşıma kapasiteleri karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Wharfs are essential to shipping and support very large gravity loads on both a short-term and long-term basis which cause quite large seismic internal forces. Therefore, these structures are vulnerable to seismic activities. As they are supported on vertical and/or batter piles, the pile-wharf connection has an important part of the seismic resistance. However, the seismic performance of pile-wharf connections is not yet fully understood. In seismic performance evaluation of such structure based on performance-based evaluation criteria is set forth by the Turkish Code for shore structures (TCSS, 2008). According to TCSS (2008), the nonlinear interaction between soil and pile should somehow be considered (soil springs) in non-linear analysis. However, in non-linear analysis, the piles assume to be fully restrained at an accepted distance below the mudline by the design engineers. In this study, vertical and batter pile-wharf structures are first modeled as a one slab supported by piers of equivalent lengths that are fully restrained at their bases (simplified modeling) and then modeled with nonlinear soil springs (detailed modeling) considering current soil conditions. Besides, one of the structures has been analyzed for one more weak soil condition to explore the soil interaction. Nonlinear static analysis of these structures is separately accomplished according to TCSS (2008) and results have been discussed.