Kontak direnci ve sıkıştırma kuvvetinin proton geçirgen membranlı elektrolizör performansı üzerindeki etkileri ve hızlandırılmış ömür testleri ile performans düşüşlerinin incelenmesi
Investigation of the effects of contact resistance and clamping force on the performance of proton exchange membrane electrolyzer and performance degradation with accelerated life testing
- Tez No: 411595
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER FARUK SELAMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Proton Geçirgen Membranlı (PEM) Elektrolizör hücresi, kontak direnci, basınç dağılımı, sıkıştırma kuvveti, hızlandırılmış ömür testi, performans bozunumu, Proron Exchange Membrane Electrolyzer (PEM) cell, contact resistance, pressure distribution, compression force, accelerated life testing, performance degradation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Hücre bileşenleri arasında oluşan kontak direncinin ve cıvata sıkma torkunun proton geçirgen zarlı (PEM) elektrolizör hücresi performansı üzerindeki etkileri ve hızlandırılmış ömür testi ile performans düşüşleri 50 cm2 aktif alana sahip PEM elektrolizör hücresi üzerinde incelenmiştir. PEM elektrolizör hücresinden en yüksek verimi elde edebilmek için homojen basınç dağılımı ve düşük kontak direnci elde edilmelidir. Farklı sızdırmazlık elemanları ve sıkıştırma torkları ile yapılan çalışmalarda en uygun basınç dağılımı, kontak direnci ve yüksek performans değerleri 10 Nm sıkıştırma torku ile silikon sızdırmazlık elemanının kullanıldığı hücrede elde edilmiştir. Sıkıştırma torku arttıkça hücre bileşenleri arasındaki temasın arttığı dolayısıyla daha homojen basınç dağılımı ve düşük kontak direnci ile birlikte performans artışı görülmüş, ancak yüksek torklarda hücre bileşenleri zarar görmeye başlamış ve performansta düşüşler görülmüştür. Hızlandırılmış ömür testlerinde ise PEM elektrolizör hücresi yüksek akım yoğunluklarında çalıştırıldığı zaman performans düşüşünün daha hızlı olmuştur.
Özet (Çeviri)
The effects of contact resistance between cell components and bolt torque on the performance of proton exchange membrane electrolyzer (PEM) and performance degradation with accelerated life testing are investigated on 50 cm2 PEM electrolyzer cell. To obtain the maximum efficiency from the electrolyzer the most homogeneous pressure distribution and the lowest contact resistance must be achieved. Different gasket materials and compression bolt torques are used during the experiments. The best performance is achieved with silicon gaskets and 10 Nm bolt torque. Increasing bolt torque results more homogeneous pressure distribution and decreasing contact resistance which increases the performance but higher bolt torques result physical deformations on cell parts resulting lower performance. The fastest performance degradation is observed when the highest current density applied during the accelerated life tests.