Foto-katalitik ve foto-fenton prosesleriyle boyar madde içeren sulu çözeltilerde renk ve koi gideriminin incelenmesi
Investigation of colour and cod removal dye containing aqueous solutions foto-catalytic and photo-fenton processes
  1. Tez No: 411622
  2. Yazar: YASİN AYTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DEMİR, YRD. DOÇ. DR. ECE ÜMMÜ DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil Endüstrisi, Foto-Katalitik Oksidasyon, Foto-Fenton, İleri Oksidasyon Prosesleri, UV A, Kimyasal Oksijen İhtiyacı, Boyar Madde, Renk Giderim Verimi, Reaktif Red 180, Textile İndustry, Photo-Catalytic Oxidation, Photo-Fenton, Advanced Oxidation Processes, UV A, Chemical Oxygen Demand, Dye Stuff, Color Removal Efficiency, Reactive Red 180
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, tekstil endüstrisinde kullanılan Reactive Red 180 boyar maddesinin sulu çözeltilerinde Foto-Katalitik ve Foto-Fenton oksidasyon yöntemleriyle renk ve kimyasal oksijen ihtiyacı giderim verimleri incelenmiştir. Reactive Red 180 boyar maddesinin Foto-Katalitik deneylerinde 100 ppm boya konsantrasyonu için pH ve fotokatalizör konsantrasyonu denemeleri yapılmıştır. Optimum pH ile fotokatalizör konsantrasyonunda boya konsantrasyonu çalışmaları yapılarak renk ve kimyasal oksijen ihtiyacı giderimleri incelenmiştir. Bu yöntemde pH 4' de ve 1 g/L fotokatalizör konsantrasyonun da en etkin parçalanmanın gerçekleştiği görülmüştür. Foto-Fenton deneylerinde ise yine 100 ppm boya konsantrasyonu için yine pH, H2O2 konsantrasyonu, Fe2+ konsantrasyonu denemeleri yapılmıştır. Belirlenen optimum konsantrasyonlarda boya konsantrasyonu çalışmaları yapılmıştır. Bu yöntem için pH 3' de, 1,6 mM H2O2 ve 30 mg/L Fe2+ konsantrasyonun da en etkin parçalanmanın gerçekleştiği görülmüştür. Yapılan çalışmalar sonucunda tekstil sanayinde yoğun kullanılan Reactive Red 180 boyar maddesinin parçalanmasında Foto-Katalitik ve Foto-Fenton oksidasyon yöntemlerinin kullanılabileceği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, by using Photo-Catalytic and Photo-Fenton oxidation methods, removal effeciency of color and chemical oxygen need in the aqueous solutions of Reactive Red 180 dye matter which is used in textile industry are investigated. In the Photo-Catalytic experiments of Reactive Red 180 dye matter for 100 ppm dye concentration, photocatalyst concentration and with determined pH trials were performed. Photocatalyst concentration of the dye concentration in studies performed with optimum pH color and chemical oxygen demand removal were investigated. In this method, it is seen that the most effective decompozition occurs in pH 4 and 1 g/L photocatalyst concentration. At the same time in the Photo-Fenton experiments, pH, H2O2 concentration, Fe2+ concentration testings are made. The dye concentration studies are made in optimal concentrations which are determined. For this method in pH 3, it is seen that the most effective fragmentation occurs in 1,6 mM H2O2 and 30 mg/L Fe2+ concentration. As a result of studies, it is observed that the Photo-Catalytic and Photo-Fenton oxidation methods can be used in the fragmentation of Reactive Red 180 dye matter which is used in textile industry.