Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki amatör balıkçılığın sosyo ekonomik analizi
Socio-economic analysis of amateur fishing in the Eastern Black Sea region
  1. Tez No: 411653
  2. Yazar: MUHAMMET KARAPİÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Karadeniz, Amatör Balıkçılık, Sosyo-Ekonomik Analiz, Eastern Black Sea, Amateur Fishing, Socio-Economic Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki amatör balıkçılığın durumu belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Giresun, Trabzon, Rize, Artvin illerinin sahil şeridinde 2013 yılı içerisinde, amatör balıkçılarla yüz yüze yapılan 517 adet anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada amatör balıkçı belgesine sahip olan veya olmayan balıkçıların avcılık ve sosyo-ekonomik durumunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Anket çalışmasında, amatör balıkçıların demografik yapılarının yanı sıra, yapmış oldukları aktivitenin amaçları, avlanma çeşitleri, tercih ettikleri avlanma zamanları, tecrübeleri, avlanma sıklıkları, gün içinde balık avında geçirdikleri süre ve tercih ettikleri saat aralıkları, yakaladıkları su ürünlerinin cinsi ve miktarı, yakalanan su ürünlerinin nasıl değerlendirildiği, harcamaları (yem, ulaşım, olta malzemeleri vb.) belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca sürdürülebilir balıkçılığa yaklaşımları, katkıları, yasal düzenlemeler konusunda ne kadar bilgi sahibi oldukları ve ilgili kurumlardan beklentileriyle ilgili ucu açık sorular da yöneltilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, bölgedeki amatör balıkçıların % 46.5'inin 41-60 yaş arasında olduğu ve daha çok emeklilerden (% 30) oluştuğu belirlenmiştir. Amatör balıkçıların % 97.7'sinin erkek, % 82.4'ünün evli bireyler olduğu, % 74.3'ünün boş zamanlarını değerlendirmek ve eğlenmek amacıyla avlandığı belirlenmiştir. bölgedeki amatör balıkçıların % 86.3'ünün kıyı balıkçılığı yaptığı, en çok istavrit avladıkları (% 50.3) ve eylül ile ekim aylarında daha çok avlandıkları belirlenmiştir. Ayrıca amatör balıkçılık yapanların % 81.2'sinin belge sahibi olmadığı ve % 93.2'sinin hiç denetlenmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we tried to determine the status of amateur fishery in the Eastern Black Sea Region. For this purpose, 517 face-to-face interviews with amateur fishers were conducted at the coastlines of the four cities, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, of the Eastern Black Sea Region in 2013. The main aim of this research is to determine the socio-economic status of the amateur fishers with or without a recreational fishing license. In addition to the demographic structure of the fishers obtained, we also tried to determine the motivation for their activity, types of fishing they perform, fishing times they prefer, their experiences, frequency of fishing, preferred fishing hours and the total amount of fishing time they spend in a day, the kind and amount of aquatic products they catch and how they benefit from this catch, their expenses (fish bait, transportation, fishing equipment etc.). Open-ended questions were also directed to fishers about their thoughts on sustainable fishing and their contributions, inquiring how much they know about legal regulations and their expectations from relevant institutions and organizations. According to our results, 46.5 % of the amateur fishers in the study region are at the ages of 41 to 60 and they are mostly retirees (30 %). It was shown that; men constitute 97.7 % of the amateur fishers, 82.4 % of the fishers are married and 74.3 % of them fish recreationally and for fun. 86.3 % of the amateur fishers fish from the coast while catching horse mackerel in general (50.3 %) mostly in September and October months. It was determined that 81.2 % of the amateur fishers do not have a license and 93.2 % of them have never been controlled.