İşletmelerde finansal başarısızlık tahminlemesi ve Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren gıda şirketlerinde uygulama
Financial distress forecasting in businesses and application in food companies operating in stock exchange Istanbul
  1. Tez No: 411773
  2. Yazar: KEREM URAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞEVİN GÜRARDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Başarısızlık, Lojistik Regresyon Modeli, Rasyo Analizi, Finansal Başarısızlık Nedenleri, Financial Failure, Logistic Regression Models, Ratio Analysis of the Reasons for Financial Failure
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gediz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüzde, artan rekabet ortamı, sadece başarılı şirketlerin yaşamasına olanak verir. Rekabet üstünlüğü sağlayamayan işletmelerin karşı karşıya kaldığı finansal sıkıntılar, farklı boyutlardaki olumsuz etkilerinin yanı sıra işletmelerin iflasa kadar sürüklenmelerine neden olur. Finansal başarısızlık, işletmeyle ilişkili dolaylı ve dolaysız gruplar ile ülke ekonomisi üzerinde olumsuz etki göstermektedir. Finansal başarısızlığa uğramış işletme sayısındaki artış, ülke kaynaklarının iyi kullanılmadığının bir göstergesidir. Ülke kaynaklarının doğru şekilde kullanılamaması da enflasyonu arttırıcı yönde etki yaratmaktadır. Finansal başarısızlık, sadece küçük boyutlu işletmelerin karşılaştığı bir sorun olmayıp, büyük ölçekteki işletmeleri de etkileyen bir faktördür. Geçmişte yaşanan büyük çaptaki şirket iflasları, finansal başarısızlığın daha önceden tahmin edilebilmesinin önemini bir kez daha ortaya çıkartmıştır. Bu çalışmanın amacı, Lojistik regresyon yöntemi kullanılarak Borsa İstanbul'da işlem gören gıda firmalarının finansal başarısızlık riskini belirlemek ve başarısızlıkları üç yıl öncesinden tahmin edebilen bir model oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays the rising competitive environment allows only successful companies to live.The businesses that cannot gain competitive advantage by any reason face difficulties which eventually cause them to drift bankruptcy. Financial failure has adverse effects on the domain economy as well as the groups involved with enterprises directly or indirectly. The excessive number of failed managements is an indication of misused local resources. Operating the reserves of country unproperly enhances inflation. The reason which increases the importance of this subject is the fact that financial failure, resulting bankruptcy of establishments, captures not only small companies but also international corporations as well. Unexpected insolvencies in the past revealed the significance of the ability to predict bankruptcy. The purpose of this study is to determine the risk of financial failure of the food companies traded on the Istanbul Stock Exchange by using logistic regression method and to create a model which can estimate bankruptcies three years earlier.