Şizofreni hastalarında içgörü ile depresyon ve suisid ilişkisi
The correlation between insight, depression and suicidality in schizophrenic patients
- Tez No: 411841
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN KARAMUSTAFALIOĞLU
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Psikiyatri, Psychiatry
 - Anahtar Kelimeler: Şizofreni, İçgörü, Depresyon, Suisid, PANSS, Schizophrenia, Insight, Depression, Suicide, PANSS
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bakanlığı
 - Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 135
Özet
Şizofreni hastalarında içgörü ile depresyon ve suisid ilişkisinin araştırıldığı çalışmalar, literatüre değerli katkılar sağlamıştır. Bu çalışmada içgörü ile depresyon ve suisid ilişkisinin yanında pozitif semptomlar, negatif semptomlar ve hastalık şiddetinin de ilişkisinin araştırılması ve şizofreni hastalarında suisid riskini yordayabilecek ölçütlerin gelişmesine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri servislerinde yatarak tedavisi sürdürülen, DSM-IV-TR ölçütlerine göre şizofreni tanısı alan hastalar rastlantısal olarak seçilmiş, hastalar hastaneye yattıktan sonraki 72 saat içinde, çıkışta ve 3 ay sonra olmak üzere üç kez değerlendirilmiştir. Olgular yatış, çıkış ve 3. ayda İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği (İÜBDÖ), Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS), Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği (CDSS) ve Şiddet ve İntiharı Değerlendirme Ölçeği (ŞİDÖ) kullanılarak değerlendirilmiştir. Tedaviye uyumun zamansal ilişkisine bakıldığında, hastaneden çıktıktan 3 ay sonra hastaların yarısının tedaviye uyumsuz olduğu ve bunun en büyük nedeninin de içgörü eksikliği olduğu saptanmıştır. Tedavi uyumuna göre pozitif semptomlar, negatif semptomlar ve hastalık şiddeti (PANSS genel toplam puanı) araştırıldığında, hastalık şiddetinin ve pozitif semptomların tedavi uyumu ile negatif yönde ilişkili olduğu, negatif belirtilerin ise tedavi uyumu ile ilişkili olmadığı bulunmuştur. Depresif belirtiler ve suisid riskinin 3 ay sonra, çıkıştan yüksek olmakla birlikte yatış düzeyine yükselmediği bulunmuştur. Çıkışta anlamlı düşme olan PANSS pozitif semptom skoru, negatif semptom skoru, genel psikopatoloji skoru ve genel toplam skorunun 3 ay sonra tekrar yükselse de yatıştakinden anlamlı olarak düşük olduğu görülmüştür. Daha önce suisid girişiminde bulunan olguların içgörü puanları her üç değerlendirmede, girişimde bulunmayanlardan yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda yatış, çıkış ve 3. ay değerlendirmelerinde içgörü düzeyi ile pozitif semptomlar, negatif semptomlar ve hastalık şiddeti arasında negatif korelasyon bulunduğu gösterilmiştir. İçgörü ile depresyon ve suisid ilişkisine gelince; yatış, çıkış ve 3. ay değerlendirmelerinde içgörü düzeyinde artış suisid riskinde azalma ile ilişkili bulunmuşken içgörü düzeyi ile depresif belirtiler arasındaki pozitif yönde korelasyon yalnızca yatış ve çıkışta gösterilmiştir. Yatış değerlendirmesinde pozitif semptomlar ve hastalık şiddetindeki artış ile suisid riski de artarken negatif semptomlarla bu ilişki gösterilememiş, 3. ayda pozitif semptomlar, negatif semptomlar ve hastalık şiddeti ile suisid riski arasında pozitif ilişki olduğu gösterilmiştir. Bu bulgulara dayanarak, içgörü düzeyinde artışın depresif belirtilerde artış ve suisid riskinde azalma ile ilişkili olduğu; hastalık şiddeti, pozitif semptomlar ve negatif semptomların ise suisid riskini attırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Correlation Between Insight, Depression and Suicidality in Schizophrenic Patient Studies aiming to assess the association of insight, depression with suicidalty in schizophrenic patients have contributed to scientific literature to date. At this study it is aimed to determine criteria to prospect the suicidal risks of schizophrenic patients and to explore the association of insight, depression with suicidal risks of the patients and with positive and negative symptoms and the severity of ilness as well. Randomly selected inpatients treated with a diaognosis of Schizophrenia regarding to DSM-IV-TR criteria at Bakirkoy Research Hospital for Neurology, Neurosurgery and Psychiatry were included, and patients were examined three times; at the period of first 72 hours of admission, at the time of discharge, and finally 3 months later of the discharge. 106 of 142 invited patients accepted to participate in the study. As one of the patients left the hospital without permission, and another expressed his unwillingness for participation, the study started with 104 patients. After the first interview, two patients had early discharges with their relatives consent and 102 patients were evaluated at the second interview. It was possible to interview with 78 patients 3 months after their discharge. The patients were evaluated with Schedule for Assesing the Three Components of Insight (SAI), Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), The Calgary Depression Scale for Schizophrenia (CDSS), and Violence and Suicide Assessment (VASA) scale at the all three interviews. The results pointed that half of the patients were nonadherent to therapy even at the third month of their discharge. At the same interview the severity of illness and positive symptoms were found to be negatively correleated with the adherence to the therapy, and there was no correlation with negative syptoms and adherence to the therapy. Depressive symptoms and suicidal risks are found to be higher than discharge and lower than the admission ratings. There were statistically significant decreases at PANSS positive symptom scores, negative symptom scores, general psychopathology scores, and total scores at the time of discharge and again significant increase at these scores three months later, but not reaching the initial admission levels. The patients with suicide history had statistically higher insigth levels than the others at all three interviews. Insigth and positive symptoms and also negative symptoms and the severity of illness were negatively correleated at all three interviews. At all three interviews insight levels were negatively correleated with suicide risk, and positively correleated with depression at admission and discharge but not three months later. Positive symptoms and the severity illness but not negative symptoms were correleated with suicide risk at the time of admission; positive symptoms, negative symptoms, and the severity of illness were correleated with suicide risk at the third month assessment. These findings suggest that increase at the insight level is positively correleated with depressive symptoms and negatively correleated with suicide risk and; the severity ilness, positive symptoms, and negative symptoms increases the suicide risk.