The tensıon between actıon and revolutıon ın hannah arendt's polıtıcal thought: a crıtıcal assessment
Hannah arendt'i̇n si̇yasal düşüncesi̇nde eylem ve devri̇m arasindaki̇ geri̇li̇m: eleşti̇rel bi̇r değerlendi̇rme
- Tez No: 411973
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Hannah Arendt, Eylem, Politik Eylem, Devrim, Fransız Devrimi, Amerikan Devrimi, Hannah Arendt, Action, Political Action, Revolution, The French Revolution, The American Revolution
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
1963'de yayınlanan Devrim Üzerine adlı metninde Hannah Arendt, Fransız ve Amerikan Devrimleri arasında kavramsal bir ikilik, hatta karşıtlık kuruyor: Fransız Devrimi'nin bir eylem olmadığını fakat Amerikan Devrimi'nin bir politik eylem ve özgürlük deneyimi olduğunu ima ediyor. Bu çalışma, Arendt'in Fransız Devrimi ve genel olarak modern devrimlere ilişkin yorumunu, 1958'de yayınlanan İnsanlık Durumu metninde geliştirilen eylem kavramsallaştırması ışığı altında analize tabi tutmaktadır. Tezin amacı,“Arendt'in eylem teorisinde, Fransız Devrimi'ni yorumlayışına ilişkin bir tutarsızlık mı var”sorusunu yanıtlamaktır. Bu bağlamda, Arendt'in Devrim Üzerine'deki iddialarını, İnsanlık Durumu'nda geliştirilen eylem kavramsallaştırması üzerinden düşünürsek, hem önyargılı Fransız Devrimi okumasının, hem de Amerikan Devrimi'ne sempatik bakışının problemli olduğu iddia edilmektedir. Başka bir deyişle, İnsanlık Durumu'nda karşımıza çıkan varoluşçu ve romantik eylem kavramsallaştırmasından bakarsak, Arendt'in Devrim Üzerine'de ima ettiğinin tersine, Fransız Devrimi'ni bir eylem deneyimi olarak düşünebiliriz.Ayrıca, Arendt'in Amerikan Devrimi'ni yorumlayışına ilişkin olarak, İnsanlık Durumu ve Devrim Üzerine arasında belirli kopuşlar ve hatta çelişkiler de bulabiliriz. Bu çalışma, Arendt'in politik düşüncesinde devrim ve eylem arasındaki gerilimli ve birçok yönden problemli ilişkinin farklı yönlerini ortaya koyma hedefini taşımaktadır. Arendt'in eylem kavrayışı ve Fransız Devrimi'ni yorumlayışı arasındaki kopuşları ve tutarsızlıkları ortaya çıkarabilmek için, Arendt'in iki temel metni (İnsanlık Durumu ve Devrim Üzerine) ayrıntılı bir biçimde analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In On Revolution, published in 1963, Hannah Arendt constitutes a conceptual duality and even an opposition between the French and American Revolutions implying that the French Revolution is not action whereas the American Revolution is an experience of political action and freedom. This thesis analyzes her interpretation of the French Revolution and modern revolutions in general in On Revolution under the light of her conception of action developed in The Human Condition, published in 1958. This thesis aims to answer whether there is an inconsistency in Arendt's theory of action with respect to her interpretation of the French Revolution. In this sense, it is argued that if we consider her arguments in On Revolution by looking from the angle of the theory of action developed in The Human Condition, her prejudiced reading of the French Revolution on the one hand, and the positive image she assigns to the American Revolution on the other become both problematic. In other words, when we employ the existentialist and romantic definition of action we are faced in The Human Condition, we can conceive the French Revolution as an experience of action in contrast to what Arendt implied in On Revolution. Furthermore, we can find certain discontinuities and even contradictions between The Human Condition and On Revolution with regard to her interpretation of the American Revolution. This work aims to reveal the different aspects of the tensious and, in certain ways, problematic relation between action and revolution in Arendt's political thought. For finding out the discontinuities and inconsistencies between her conception of action and her interpretation of the French Revolution, the two primary texts of Arendt (The Human Condition and On Revolution) are analyzed in a detailed manner.