Paroksismal atriyal fibrilasyon saptanan hipertirodi hastlarında atriyal elektromekanik gecikme süresi
  1. Tez No: 637198
  2. Yazar: FATMA ÖZGE SALKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TOPUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, hipertiroidi, atriyal elektromekanik gecikme, Atrial fibrillation, hyperthyroidism, atrial electromechanical delay
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş ve Amaç: Atriyal fibrilasyon (AF) morbidite ve mortaliteyi artıran ve en sık gözlenen ritm bozukluğudur. Hipertiroidi hastalarında AF yaklaşık %10-15 oranında gözlenir. Yeni AF gelişimi ve AF nüksü için günümüze kadar birden fazla prekürsör incelenmiştir. Bunlardan birisi atriyal elektromekanik gecikme süresidir (AEMG). Hipertiroidi ile AEMG süreleri arasındaki ilişki ile ilgili bilgiler kısıtlıdır. Bu çalışmada hipertiroidi hastalarında kontrol grubuna göre ve holter kaydında AF saptanan hipertirodi hastalarında, AF saptanmayanlara göre AEMG süreleri araştırılmıştır. Çalışma planı: Çalışmaya Ocak 2018 – Aralık 2019 tarihleri arasında hastanemiz bünyesinde Dahiliye polikliniği tarafından yönlendirilen hipertiroidi tanısı ile takipli hastaların alınması planlandı. Tüm hastaların temel karakteristik ve demografik verilerine ek olarak fizik muayeneleri yapılarak vital bulguları kaydedildi. 24 saat holter elektrokardiyografi kaydı ile olası paroksismal AF varlığı tarandı. Atriyal elektromekanik gecikme süreleri Doppler yöntemi kullanılarak transtorasik ekokardiyografik olarak ölçüldü. Tüm hastalara kardiyak fonksiyonları değerlendirmek üzere transtorasik ekokardiyografik inceleme yapıldı. Rutin laboratuvar parametrelerini değerlendirmek üzere kan örnekleri alındı. Bulgular: Çalışmaya hipertiroidi grubunda 100 hasta ve kontrol grubunda 81 katılımcı olmak üzere toplam 181 kişi dahil edildi. Hipertiroidi grubunda sol ventrikül (LV) diyastolik fonksiyonlarının etkilendiği ve sağ intra-AEMG ve inter AEMG sürelerinin kontrol grubuna göre uzadığı bulunmuştur. Benzer şekilde holterde AF'si olan hipertiroidi hastalarında, AF'si olmayan hastalara göre LV diyastolik fonksiyonların etkilendiği ve her üç AEMG sürelerinin uzadığı bulunmuştur. Hipertiroidi hastalarında serum TSH değerinin; yaş, vücut kitle indeksi (VKI), total kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoprotein (LDL), E/E'oranı ile pozitif, sol atriyum (LA) çapı ve E/A oranı ile negatif belirgin korelasyonlara sahip olduğu saptanmıştır. Hipertiroidili hastalarında paroksismal AF varlığı için yapılan çoklu regresyon analizinda diyabetes mellitus (DM), hipertansiyon (HT), total kolesterol seviyesi ve yaş gibi konvansiyonel risk faktörlerine ek olarak sağ intra AEMG sürelerinin AF için prediktör oldukları saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre; hipertiroidi bozulmuş LV diyastolojisi ve uzamış atriyal elektromekanik süre ile ilişkilidir. Aynı zamanda çalışmamızda sağ intra AEMG süresinin hipertiroidi hastalarında AF için prediktör olabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Atrial fibrillation (AF) is the most frequently observed rhythm disorder that increases morbidity and mortality. AF is observed in 10 % of patients with hyperthyroidism. Nowaday, some precursors have been examined to predict new or reccıuren AF. One of them is atrial electromechanical delay. On the other hand, the knowns about the relationship of hyperthyroidism with atrial electromechanical delay (AEMD) duration are limited. In current study, AEMG periods were investigated compared to the control group in patients with hyperthyroidism and in patients with hyperthyroidism who developed AF in the holter recording compared to those without AF. Study plan: It was planned to include follow-up hyperthyroidy patients who were directed by internal medicine polyclinic between January 2018 and December 2019 to the study. In addition to the basic characteristic and demographic data of all patients, physical examinations were performed and vital signs were recorded. Possible paroxysmal AF was scanned with holter recording for 24 hours. Transthoracic echocardiographic examination was performed to evaluate cardiac anatomy and functions in all patients. Atrial electromechanical delay durations were calculated by transthoracic echocardiographic measurements by the Doppler method. Blood samples were taken to evaluate routine laboratory parameters. Results: A total of 181 participants, 100 patients in the hypertroidisim group and 81 healthy participants in the control group, were included in the study. It was found that LV diastolic functions were affected and the right intra-AEMD and inter AEMD durations were longer than the control group in the hypertroidism group. Similarly, LV diastolic functions were affected in patients who developed AF, and all three AEMD times were longer than patients without AF. In hypertroidism group, serum TSH had positive correlations with age, BMI, total cholesterol, LDL cholesterol, E / E ratio, negative correlations with LA diameter and E / A ratio. In regression analysis, it was found that right-intra AEMG duration can predicts paroxysmal AF in addition to conventional risk factors such as DM, HT, total cholesterol level and age. Conclusion: According to current study results; hypertroidism is associated with impaired LV diastology and prolonged atrial electromechanical duration. Also, it was found that right intra AEMD may be used as a predictor for Paroxysmal AF in patients with hypertroidism.