Akut pankreatit tanısında üriner tripsinojen - 2 kalitatif ölçümünün değeri
Effectivity of qualitative urinary trypsinogen-2 measurement in the diagnosis of acute pancreatitis
- Tez No: 412040
- Danışmanlar: UZMAN MUSTAFA ERHAN AYŞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, tanı, tripsinojen-2, Acute pancreatitis, diagnosis, trypsinojen-2
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: SSK İstanbul Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Akut pankreatitin (AP) kesin tanı kriteri yoktur. Bu çalışmada bir immunokromotografik dipstick test ile idrarda kalitatitif tripsinojen-2 ölçümünün akut pankreatit tanısındaki değeri araştırılmıştır. Materyal-Metod: Prospektif, randomize, klinik çalışma planlanarak 149 (78 erkek, 71 kadın; erkek/kadın: 1.11; yaş aralığı:16-83; ortalama yaş: 37.4) hasta üzerinde çalışıldı. Hastalar üç gruba ayrıldı: Acil cerrahi birimine karın ağrısı ile başvurup, abdominal BT'de akut pankreatit tanısı koyduğumuz 50 olgu (grup-1), acil cerrahi birimine karın ağrısı ile başvurup, abdominal BT görünümü akut pankreatitle uyumlu olmayan 49 olgu (grup-2), karın ağrısı olmayan ve elektif inguinal herni ameliyatı için Genel Cerrahi kliniklerine yatırılan 50 olgu (grup-3). Tüm olgulara abdominal bilgisayarlı tomografi çekildi, ve idrarda tripsinojen-2 bakıldı. Grup-1 ve 2'de ise ayrıca serumda; amilaz, lökosit, glukoz, LDH, AST bakıldı. Bulgular: Akut pankreatit tanısı konulan 50 olgunun 28'inde (%56)'sında idrarda tripsinojen-2 kalitatif ölçümü pozitif (sensitivite %56), 22'sinde (%44) negatif bulundu. Karın ağrısı olup akut pankreatiti olmayan 49 olgunun ise 3'ünde (%6.1) pozitif, (spesifite %90.9), 46'sında (%93.9) negatif bulundu. Karın ağrısı olmayan diğer kontrol grubunda ise (n:50) test %100 negatifti. Yanlış pozitif sonuç elde ettiğimiz üç olguda da pankreas ekzokrin salgısını uyaracak ciddi intraabdominal inflamasyonlar ve lökositoz vardı. Tartışma: Akut karın ağrısı ile başvuran olgularda idrarda tripsinojen-2'nin negatif olması AP tanısını ekarte ettirmez, ileri tetkiklere gereksinim vardır. Testin pozitif olması ise akut pankreatit tanısında değerli olan kolay, ucuz, hızlı ve noninvazif bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Title: Effectivity of qualitative urinary trypsinogen-2 measurement in the diagnosis of acute pancreatitis: A prospective, randomized, clinical study. Background: Acute pancreatitis lacks from a definite diagnostic criteria. In the present study we investigated the value of the qualitative urinary trypsinogen-2 measurement in the diagnosis of acute pancreatitis by an immuno-chromatographic dipstick test. Methods: A prospective, randomized, clinical trial was planned on 149 patients (78 male, 71 female; male/female: 1.11; age range: 16-83; mean age: 37.4). Patients were divided into three groups: 50 cases who referred to our emergency surgical unit due to abdominal pain and diagnosed with acute pancreatitis by abdominal computerized tomography (CT) (Group 1); 49 cases who referred to our emergency surgical unit due to abdominal pain and whose abdominal CTs were incompatible with acute pancreatitis (Group 2); 50 cases who referred to without evidence of acute abdominal disease and admitted for elective inguinal herni operation to general surgery clinics. Qualitative urinary trypsinogen-2 measurement, abdominal CT, blood amylase, leukocyte, glucose, LDH and AST values were obtained in all cases. Results: In group 1, urinary trypsinogen-2 measurement was found positive in 28 (56%) cases out of 50 cases diagnosed with acute pancreatitis (56% sensitivity) and negative in 22 cases (44%). In group 2, results were found positive in 3 cases out of 49 (6.1%) patients with an abdominal pain and who lacked from an acute pancreatitis diagnosis, and negative in 46 cases (90.9% specificity). Severe intra-abdominal inflammations and leukocytosis was present in three cases of group 2 where we obtained erroneous positive results which may stimulate the pancreatic exocrine secretion. Conclusion: As the qualitative measurement of urinary trypsinogen-2 is negative in patients who referred to our clinics due to abdominal pain shall not be discarded for an acute pancreatitis diagnosis, whereas further advanced studies may be required. A positive test is a valuable tool in the diagnosis of acute pancreatitis and is an easy, inexpensive, rapid and noninvasive method.