Akut biliyer pankreatit hastalarında serumtrombopoetin düzeyinin prognoz belirlemede erkenbiyomarker olarak değerlendirilmesi
Early biomarker evaluation of serum trombopoetin level in patients with acute bi̇li̇ary pancreatitis
- Tez No: 526414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR AKGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Trombopoetin, Akut biliyer pankreatit, Atlanta klasifikasyonu, Prognostik faktörler, Thrombopoietin, Acute biliary pancreatitis, Atlanta classification, Prognostic factörs
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Akut pankreatit, pankreasın iltihabi bir hastalığıdır. Hastalık sadece pankreası etkileyerek hafif seyredebileceği gibi, karın içindeki diğer anatomik oluşumların akut inflamasyonunda pek de sık karşılaşmadığımız biçimde ciddi sistemik etkiler ve organ, doku yetmezlikleri ile de karşımıza çıkabilmektedir. Sepsis, septik şok, respiratuar ve renal yetmezlik gibi bu sistemik sonuçlar akut pankreatiti önemli bir morbidite ve mortalite kaynağı olarak gündemde tutmaktadır. Öte yandan gastrointestinal sistemin en sık görülen hastalıklarından biri olması önemini daha da artırmaktadır. Dolayısıyla hastalığın klinik şiddetinin önceden tahmin edilmesi, sistemik antibiyotik kullanımı, yoğun bakım ünitesi takibinin planlanması ve invaziv tedavi seçeneklerinin belirlenmesi açısından oldukça önem kazanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda günümüze kadar laboratuvar tetkikleri, görüntüleme yöntemleri ve onlarca skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Ranson skorlama sistemi, Balthazar skoru, BISAP skoru, Atlanta klasifikasyonu bu skorlama sistemlerinin en çok kullanılanlarından bazılarıdır. Aynı zamanda birçok serum belirtecide akut pankreatitin prognozunu belirlemek için kullanılmıştır. CRP (C-reaktif protein), nötrofil elastaz, IL6, serum α2 makroglobulin, α1 proteaz inhibitörü, kompleman C3 ve C4, serum amiloid A, prokalsitonin, üriner tripsinojen aktive edici peptid ve methemalbumin kullanılan serum belirteçlerinden bazılarıdır. Bizim çalışmamızda da trombopoetin molekülü (TPO) akut pankreatit tanısında erken prognostik faktör olarak incelenmiştir. Trombopoetin, akut faz reaktanı olan ve IL6 aracılı olarak karaciğer, böbrek ve kemik iliğinden salgılanan trombosit ve megakaryosit regülasyonunda temel görevleri bir sitokindir. Bu amaçla Ocak 2017- Mayıs 2018 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi acil cerrahi servisi ve acil cerrahi yoğun bakım ünitesine akut pankreatit tanısı ile yatan ve gerekli koşulları sağlayan, gönüllü 72 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların yatış anında serum trombopoetin düzeylerini hesaplamak için örnekleri alındı. Aynı zamanda Ranson skoru, Balthazar skoru, BISAP skoru, CRP düzeyleri incelendi. Atlanta klasifikasyonu esas alınarak buna göre hastaların Ranson skoru, Balthazar skoru, BISAP skoru, CRP değerleri ve serum TPO düzeyleri erken prognostik faktör olarak karşılaştırıldı. Atlanta klasifikasyonuna göre 72 hastanın 6 tanesi şiddetli pankreatit olarak tanımlanırken bu hastalardan 2 tanesinde mortalite gelişti. 7 hastada pankreatik nekroz gelişirken, 16 hastada ise geçici veya kalıcı organ yetmezliği görüldü. Kesim değerleri (cut off) Ranson skoru ve BISAP skoru için 3, Balthazar skoru için 6 olarak alındı. Alıcı işlem karakteristiği (Receiver Operating Characteristic) (ROC) analizlerine göre Ranson, BISAP, Balthazar skorlama sistemleri, 48. saat CRP düzeyi ve serum TPO düzeyi için şiddetli akut pankreatiti ön görmede eğri altındaki alan (EAA) (area under curve- AUC) sırasıyla 0.769, 0.805, 0.905, 0.755, 0.831 olarak bulundu. Akut pankreatit şiddetinin öngörülmesinde serum TPO düzeyinin duyarlılık, özgüllük, +LR, -LR (+/- test sonucu olasılık oranları) (likelihood ratio) oranları incelendiğinde kesme değerlerine göre değişiklikler görülmektedir. Kesme değeri 81.61 pg/dl olarak alındığında oranlar sırasıyla %86.6, %69, 2.79, 0.19 ve kesme değeri 95.84 pg/dl olarak alındığında ise oranlar sırasıyla %33, %92.9, 4.69, 0.71 olarak hesaplandı. Bu oranlar incelendiğinde yatış anında ki serum trombopoetin düzeyinin tek bir kan serum değeri ile basit ve hızlı bir şekilde hesaplanarak, akut pankreatit şiddetini ön görmede sık kullanılan ve kabul gören ancak karmaşık ve hesaplaması 48 saate kadar uzun süreler alan skorlama sistemleri ile benzer oranlarda başarılı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Acute pancreatitis is an inflammatory disease of the pancreas. The disease can only be mild by affecting the pancreas, as well as severe systemic effects and organ and tissue deficiencies that are not commonly encountered in acute inflammation of other anatomical structures in the abdomen. These systemic results, such as sepsis, septic shock, respiratory and renal failure, reveal acute pancreatitis as a major cause of morbidity and mortality. On the other hand, being one of the most common diseases of the gastrointestinal tract increases its importance. Therefore, the prediction of the clinical severity of the disease is becoming more important in terms of the use of systemic antibiotics, planning of the intensive care unit follow-up and the selection of invasive treatment options. To this end, laboratory tests, radiological imaging methods and dozens of scoring systems have been developed. Ranson scoring system, Balthazar score, BISAP score, Atlanta classification are some of the most used scoring systems. It was also used to determine the prognosis of acute pancreatitis in many serum markers. CRP (C-reactive protein), neutrophil elastase, IL6, serum α2 macroglobulin, α1 protease inhibitor, complement C3 and C4, serum amyloid A, procalcitonin, urinary trypsinogen activating peptide and methemalbumin are some of the serum markers used. In our study, thrombopoietin molecule (TPO) was investigated as an early prognostic factor in the diagnosis of acute pancreatitis. Thrombopoietin is a cytokine which is an acute phase reactant and acts as IL6 mediated liver, kidney and bone marrow secreted in platelet and megakaryocyte regulation. For this purpose, 72 patients who were admitted to Ankara Numune Training and Research Hospital emergency surgery and emergency surgical intensive care unit with the diagnosis of acute pancreatitis between January 2017- May 2018 were included in the study. All patients were taken to calculate serum thrombopoietin levels at the time of hospitalization. Ranson score, Balthazar score, BISAP score, CRP levels were also examined. Based on the Atlanta classification, the patients' Ranson score, Balthazar score, BISAP score, CRP values and serum thrombopoietin levels were compared as early prognostic factors. According to the Atlanta classification, 6 of 72 patients were defined as severe pancreatitis and 2 of them developed mortality. 7 patients developed pancreatitis necrosis and 16 patients had temporary or permanent organ failure. The cut-off values were calculated as 3 for the Ranson score and BISAP score, and 6 for the Balthazar score. Receiver Operating Characteristic (ROC) analysis showed that Ranson score, BISAP, Balthazar scoring systems, 48-hour CRP level, and severe acute pancreatitis for thrombopoietin level were the area under the curve (AUC) 0.769 0.805, 0.905, 0.755, 0.831. When predicting the severity of acute pancreatitis, serum thrombopoietin level sensitivity, specificity, + LR, -LR (+/- test result probability ratios) (likelihood ratio) rates are examined according to the cut-off values. When the cut-off value was taken as 81.61 pg/dl, the ratios were calculated as %86.6, %69, 2.79, 0.19 and the cut-off value was 95.84 pg/dl, the rates were calculated as %33, %92.9, 4.69, 0.71, respectively. When these rates were examined, it was seen that serum thrombopoietin level was successful in predicting the severity of acute pancreatitis in a simple and rapid manner with a single blood serum value and it was used in scoring systems which were frequently used and accepted but complicated and calculated for long periods of time up to 48 hours. When these rates were examined, it was found that serum thrombopoietin levels were calculated with a single blood serum value in a simple and rapid way at the time of hospitalization, and they were successful in predicting the severity of acute pancreatitis, but it was used in scoring systems which were frequently used and accepted but complicated and calculated for long periods of time up to 48 hours.