Maki eşbütünleşme testi ile portföy çeşitlendirmesi analizi: Türkiye ve OECD ülkeleri karşılaştırması
The portfolio diversification analysis with Maki cointegration test: A comparison of Turkey and OECD countries
- Tez No: 412079
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ KONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Portföy Çeitlendirmesi, Maki Ebütünleme Testi, Carrion-i Sylvestre Birim Kök Testi, OECD, Borsa stanbul, Portfolio Diversification, Maki Cointegration Test, Carrion-i Sylvestre Unit Root Test, OECD, Borsa stanbul
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Yatırım kararları verilirken yatırımcılar tarafından önemsenen iki temel unsur söz konusudur. Bunlar risk ve bunun karılıında elde edilecek getiridir. Portföy teorilerinin en önemli amacı ise riski minimum ve getiriyi maksimum yapabilecek bileimi oluturmaktır. Öte yandan küreselleen yapı ile birlikte her geçen gün finansal piyasalardaki riskler artmaktadır. Hem yerel hem de küresel krizler durumunda yatırımcıların alacakları pozisyonlar riskten kaçınmak adına önem arz etmektedir. Bu balamda çalımanın amacı, Türkiye borsasına yatırım yapacak olan bir yatırımcının hangi OECD ülkelerine yatırım yapmak suretiyle portföy çeitlendirmesi yapabileceini saptamaktır. Bu çalımada Türkiye ve verilerine ulaılabilen OECD ülke borsalarının entegrasyonunu analiz etmek için ikiden fazla yapısal kırılmaya izin veren Maki (2012) ebütünleme testi kullanılmıtır. Ayrıca serilerin duraanlık seviyelerinin tespitinde yine ikiden fazla kırılmaya izin veren Carrion-i Sylvestre (2009) birim kök testi kullanılmıtır. Bu kapsamda 22 ülkeye ait farklı balangıç tarihlerinden oluan ve bitii Mayıs-2013 olan toplam 4688 gözlemden faydalanılmıtır. Çalımanın sonucunda elde edilen bulgulara göre yatırımcıların Borsa stanbul ile birlikte Almanya, Hollanda, Danimarka, rlanda, Güney Kore, Yeni Zelanda ve talya borsalarından birine yatırım yaparak portföy çeitlendirmesi yapabilecekleri saptanmıtır. Bu sayede yatırımcılar riskini minimize edebilecektir. Bunun haricinde incelenen dier ülke borsalarına yatırım yapan bir Borsa stanbul yatırımcısı normalin üzerinde getiri elde etme fırsatına sahip olamayacaktır.
Özet (Çeviri)
When investment decisions are taken, there are two key elements considered important by investors. These are risks and premiums acquired in return. The most significant purpose of portfolio theories is comprising the combination that can minimize the risk and maximize the premiums. On the other hand, with globalizing structure, risks in the financial markets increase every day. During both local and global crises, position taken by investors in order to avoid risks are important. In this context, the aim of this study is determining which OECD countries an investor, who will invest in Turkish stock market, can diversify their portfolio by investing in. In this study, Maki (2012) cointegration test allowing more than two structural breaks has been used in order to analyze the integration of Turkish and some OECD countries stock markets. In addition, Carrion-i Sylvestre (2009) unit root test that allows more than two breaks has been used in determining the series' stability levels. In this context, it was benefited from a total of 4688 observations belonging to 22 different countries with different starting dates and finishing in May-2013. According to the findings obtained as a result of the study, it has been found that investors can diversify their portfolios by investing in Istanbul Stock Exchange and in one of Germany, the Netherlands, Denmark, Ireland, South Korea, New Zealand and Italy Stock Exchanges. Thus, investors can minimize their risks. An Istanbul Stock Exchange investor who invests in stock markets other than these cannot have the opportunity to generate an abnormal income.