Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatında konusunu siyerden alan romanlarda Hz. Peygamber idraki
In the novels of the Turkish literature of the Republic Period, their subjects are from the sirah Prophet perception
  1. Tez No: 807240
  2. Yazar: ESRA FAHRİYE POYRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED FATİH ANDI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, siyer, roman, popüler kültür, kurmaca, Hz. Prophet, sirah, novel, popular culture, fiction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Hazreti Peygamber, gelenekten moderne Türk edebiyatında yüzyıllar boyunca birçok edebi türde anlatılmıştır. Özellikle klasik edebiyatımızda Hz. Peygamber, bizzat O'nu anlatan müstakil edebi türlere konu edilmiştir. Modern ve postmodern dönemde ise Hz. Peygamber'i anlama ve anlatma noktasındaki form arayışında siyerin roman türüne doğru eğilim göstermesi, Hz. Peygamber'in edebi türlerde anlatılması açısından yeni bir döneme girildiğini göstermiştir. Ancak gerçeği kurguya dönüştüren bu yaklaşım,“hakikat”i dünyevileştiren bir yaklaşım biçimidir. Biyografik romanların ele aldığı kişileri, roman kurgusu içinde gerçeği dönüştürerek anlatması, kurmaca tür olan romanın yeniden var etme, yorumlama, inşa etme gibi özellikleri konunun ciddiyet arz etmesine sebep olmuştur. Siyer ve romanın çatışma alanlarının, siyer ve roman ilişkisine dair ontolojik değerlendirmelerin yapılacağı bu çalışmada, kurmaca dünyada Hz. Peygamber'in nasıl ele alındığı, gerçek ile kurgunun yer değişirip değiştirmediği incelenecektir. Bu bağlamda, siyerin romana konu edilmesinin ne gibi mahzurlu durumlar ortaya çıkardığı, siyerin usul ve sınırlarının roman türü ile nasıl aşınıma uğratıldığı, popüler kültüre eklemleyebileceğimiz siyer konulu romanlar ekseninde irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
The Prophet has been described in many literary genres from tradition to modern in Turkish literature for centuries. Especially in our classical literature, Hz. The Prophet has been the subject of independent literary genres that describe him personally. In the modern and postmodern period, Hz. The tendency of the sirah to the novel type in the search for form in understanding and telling the Prophet, Hz. It has shown that a new era has been entered in terms of narrating the Prophet in literary genres. However, this approach, which turns reality into fiction, is an approach that secularizes“truth”. The fact that biographical novels describe the people they deal with by transforming reality in the fiction of the novel, and the features of the fictional novel such as re-creating, interpreting and constructing have caused the subject to be serious. In this study, in which the conflict areas of the sirah and the novel, and the ontological evaluations of the relationship between the sirah and the novel will be made, the story of Hz. It will be examined how the Prophet was handled, whether fact and fiction changed places. In this context, it will be examined on the axis of the novels about the sirah that we can add to the popular culture, what kind of undesirable situations the subject of the sirah creates in the novel, how the methods and boundaries of the sirah are eroded by the novel type.