Kayseri'de Osmanlı Döneminde vakıf kuran kadınlar ve imar faaliyetleri
Ottoman women who established foundations in Kayseri and their construction activities
  1. Tez No: 412153
  2. Yazar: AHSEN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN MURAT TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Ottoman Empire, Woman, Foundation, Architecture
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Türk kadını tarihte birçok ülke kadınına göre gerek sosyal gerek siyasi hayattaki yeriyle çok iyi şartlarda yaşamını sürdürmüştür. Bu durum kadınların söz sahibi olmalarını ve buna bağlı olarak sosyal olduğu kadar ekonomik bir değer de taşıyan yatırımlarını diledikleri gibi vakfetmelerini sağlamıştır. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Kayseri'de; Selçuklular, Beylikler ve Osmanlı döneminde hayırsever kadınların da baniliğini yapmış olduğu cami, medrese, hamam, darüşşifa, türbe, çeşme gibi bir çok eser mevcuttur. Bu çalışmada Kayseri'de Osmanlı döneminde vakıf kurmuş olan kadınlar ve imar faaliyetleri incelenmiştir. Tez; giriş, Türk toplumunda kadın, vakıf müessesesi, kadın ve vakıf ilişkisi, , katalog, değerlendirme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Birinci bölümde; konunun tanımı ve önemi, araştırma yöntemi, konuyla ilgili kaynakların değerlendirilmesi başlıkları ele alınmıştır. İkinci bölümde; Türk toplumunda kadının genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde; vakıf müessesi, dördüncü bölümde; kadın ve vakıf ilişkisi incelenmiştir. Beşinci bölüm tezin katalog kısmını oluşturmaktadır. Bu bölümde; Kayseri'de Anadolu Selçuklu, Beylikler, Osmanlı döneminde vakıf kuran kadınlar ve imar faaliyetleri, Osmanlı döneminde nakdi yardımda bulunan, hibe yoluyla vakıf kuran kadınlar incelenmiştir. Son bölümde; incelenen bütün vakıflar ve yapılar ile ilgili tespitler ve sonuçlar ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimeler; Kayseri, Osmanlı, Kadın, Vakıf, İmar.
Özet (Çeviri)
In history, compared to the women in other countries, Turkish women lived on very good condition in terms of their places both in the social and political lives. This situation has led women to have a voice and enabled them to make over their estates which has both economic and social value as well. In Kayseri which has hosted many civilizations, there are many historical structures that benevolent women engaged in architectural activities like mosques, madrasahs, baths, hospitals, tombs, fountains in the period Anatolian Seljuk Empire, Principalites (Beyliks) and Ottoman Empire. In this study, the women who established foundations and their architectural activities have been analyzed. The thesis is formed of introduction, woman in Turkish society, charitable foundation, the relationship between woman and foundation, catalogue, evaluatiıon and conclusion parts. In the first section; the definition and the importance of the topic, research method, evaluation of the sources related to the topic have been embraced. In the second section; woman in Turkish society has been evaluated in general. In the third section; charitable foundation, in the fourth section; the relationship between woman and foundation have been analyzed. The fifth section forms the catalogue of the thesis. In this part the women who established foundations and their architectural activities in Anatolian Seljuk, Principalites (Beyliks) and Ottoman periods. And also the women who made their charity via financial donation hve been evaluated. In the last section; findings and results about all foundations and architectural activities have been presented.