Endonezya'da Japon İşgali ve Müslümanlar
Japanese Occupation of Indonesia and Muslims
- Tez No: 412166
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN SAMUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Indonesia, Sukarno, Japan, Colonialism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Japonya Mart 1942 tarihinde Endonezya'yı işgal ederek, üç asırdan fazla süren Hollanda hakimiyetini sona erdirdi. Müslüman halk Japonların kendilerine kısa bir süre sonra bağımsızlık vereceğine inanıyordu. Ancak bu beklenti işgalin ilk günlerinde Japon Askeri Hükümeti'nin Endonezya'da faaliyet gösteren bütün siyasi ve dini oluşumları yasaklamasıyla birlikte hayal kırıklığına dönüştü. Fakat Japonlar bu sert siyasetin Müslüman halkı rahatsız ettiğini anladılar ve onların desteğini kaybetmemek adına bazı İslami oluşumlara izin verdiler. Japonlar işgalleri süresince iletişim araçlarını ve görsel sanatları propaganda çalışmalarında etkili şekilde kullandılar. Ayrıca Müslümanların üzerinde etki sahibi olan İslami liderlere, özel eğitim seminerleri düzenlemeyi ihmal etmediler. Japon işgal yıllarında Endonezya'da yiyecek, giyecek ve tıbbi malzeme sıkıntısı hat safhadaydı. Ayrıca Japonlar, yalan ve zorlama ile, köprü, demiryolu, havaalanı, tünel ve sığınak gibi yerlerin inşasında çalıştırmak üzere Java köylerinden eğitim seviyesi düşük kişileri topladılar. Onların bir kısmı açlık, hastalık ve kötü muamele yüzünden öldü. Bunun dışında seçilen Javalı genç bayanlar seks kölesi olarak Japon askerlerine hizmet vermeleri için Endonezya'nın dışına gönderildiler. Japonlar gerektiğinde cephe gerisinde kullanabilmek amacıyla askeri ve sivil topluluklar oluşturdular. Ancak Japonya'nın savaşı resmen kaybetmesi üzerine bütün toplulukların faaliyetleri durduruldu. 17 Ağustos 1945 tarihinde Sukarno bağımsızlık bildirisini okuyarak Endonezya'nın bağımsızlığını ilan etti. Sonuç olarak Japonlar üç buçuk senede Endonezyalı Müslümanlara bazı acılar yaşattılar. Ancak Japonların kendi menfaatlerine hizmet etmesi için oluşturup eğitim verdikleri Müslüman askeri ve sivil topluluk üyeleri sonradan Hollandalılara karşı yapılacak kurtuluş savaşının kazanılmasında büyük pay sahibi oldular. Anahtar kelime: Endonezya, Sukarno, Japonya, Sömürgecilik
Özet (Çeviri)
Japanese occupying of Indonesia put an end to the Dutch colony which had exceeded three centuries in 1942. Indonesian Muslims believed the freedom promises which was meant to give by Japanese in a short time. However, this expectation disappointed by banning of politic and religious activities by Japanese Military Government. But the Japanese realized that strict policies caused disturbance to the Muslim community; and to prevent losing Muslim support, they allowed some Islamic organizations facilities in Indonesia. The Japanese had used communication materials and visual arts for their propaganda activities. Furthermore, they did not ignore to conduct particular seminars to the Muslim Leaders who had enormous influence on Muslims. During the Japanese occupation of Indonesia, lack of food, clothes and medical equipments were causing serious problems. Moreover, Japanese collected uneducated people from villages of Java whom were forced by Japanese to work at constructing bridges, railways, airports, tunnels, ways and shelters, etc. .They lost their lives because of hunger, sickness and bad treatment. In addition to that selected Javanese women were sent out of Indonesia for service to the Japanese soldiers as sexual slaves. Japanese organized the military and civil communities to use them behind the front lines when they needed. But when Japanese Army formally defeated in the war, above mentioned communities tasks had come to an end. Sukarno and Muhammed Hatta together declared Indonesian independence on 17 August 1945. After that Sukarno was appointed as first president of Indonesia. Eventually in three and half years the Japanese to some extend caused pain to Indonesian Muslims. Nevertheless the Japanese gave education the Muslim military and civil communities members for their own benefit, later on those members took great roles in Indonesian Independence against Netherland.